Crearea noii companii a fost anuntata miercuri. Aceasta va reuni divizia Mobile Platforms a firmei suedeze Ericsson, cel mai mare producator de retele de telecomunicatii din lume si departamentul ST-NXP wireless a grupului STMicroelectronics.

"Parteneriatul este interesant, noua companie mixta urmand sa devina furnizorul celor mai mari producatori de telefoane mobile, cu exceptia firmei Motorola", apreciaza analistul Redeye, Greger Johansson.

Printre clientii ST se numara companiile de telefoane mobile Nokia si Samsung, in timp ce Ericsson este furnizorul firmelor LG Electronics si Sharp, Sony Ericsson fiind un client comun pentru ambii producatori.

Citeste si:

Grupul suedez Ericsson va plati pentru inceput 700 milioane dolari companiei STMicro si va investi 400 milioane dolari in noua societate mixta.

Inainte de finalizarea tranzactiei, STMicro va rascumpara cele 20% din actiunile detinute inca de NXP in cadrul parteneriatului ST-NXP.

Ericsson si STMicroelectronics vor detine cate 50% din participatiile noii companii, cu sediul la Geneva, care va avea aproximativ 8.000 de angajati . Presedintele consiliului director va fi directorul executiv al Ericsson, Carl-Henric Svanberg, in timp ce directorul executiv ST, Carlo Bozotti, va ocupa functia de vice-presedinte.