Recunoasterea caracterelor scrise de mana reprezinta abilitatea unui computer de a receptiona si a recunoaste textul pe care o persoana il scrie. Dezvoltarea unor sisteme robuste de recunoastere a caracterelor scrise de mana reprezinta una din directiile prioritare ale inteligentei artificiale, aplicate in implementarea unor interfete om-calculator cat mai prietenoase. Totodata, pentru proiectarea unei interfete viabile mai sunt studiate si recunoasterea vocala si recunoasterea formelor, inclusiv a expresivitatii faciale.

La ora actuala, o serie de sisteme de recunoastere on-line sau off-line a caracterelor scrise de mana sunt disponibile atat ca programe software gratuite, cat si ca implementari in anumite dispozitive specifice (PDA-uri, TabletPC-uri sau chiar telefoane mobile). Complexitatea problemei recunoasterii caracterelor scrise de mana este crescuta de prezenta "zgomotului de fond" cum este denumit de specialisti si de variabilitatea scrisului de mana ca rezultat al stilului de scris, al vitezei de scriere etc. O metoda de recunoastere de buna calitate trebuie sa tina cont de trei criterii: viteza de recunoastere, rata recunoasterii si flexibilitatea. Imaginea textului poate ajunge la computer pentru a fi procesata si "recunoscuta" in doua feluri si anume prin intermediul unui scanner optic (optical character recognition - OCR) denumita "off-line" si prin intermediul unui ecran sensibil pe care se poate scrie cu un stilou special - metoda "on-line". Elementele care alcatuiesc interfata tipica "on-line" pentru recunoasterea caracterelor scrise de mana sunt: un stilou special, o suprafata sensibila la atingere ce poate fi integrata cu un display adiacent si o aplicatie software ce interpreteaza miscarile stiloului pe suprafata sensibila ce transforma curbele in text digital. Provocarea realizarii unui asemenea sistem a fost pentru inceput pusa in fata creatorilor de PDA-uri, primul asemenea dispozitiv fiind Apple Newton ce a aratat publicului avantajele unei asemenea aplicatii. Oricum, acest dispozitiv chiar daca a fost revolutionar la acea data nu a avut succes comercial deoarece software-ul nu era destul de performant si genera o multime de greseli.

Un alt efort in aceeasi directie a fost facut cu Go tablet computer, ce folosea sistemul de operare Go Penpoint, si a fost realizat de mai multi producatori, printre care NCR si IBM. IBM Thinkpad tablet computer a fost bazat pe sistemul de operare Penpoint si a fost utilizat de IBM pentru recunoasterea caracterelor scrise de mana. Acest sistem a fost ulterior portat pentru Microsoft Windows for Pen si IBM Pen pentru OS/2. Nici unul dintre aceste sisteme nu a fost un succes comercial. Mai tarziu, Palm a lansat o serie de PDA-uri de succes ce se bazau pe sistemul de recunoastere Graffiti care imbunatatea utilizarea prin definirea unui set predefinit de linii pentru fiecare caracter. Acest mic amanunt a imbunatatit in mod substantial capacitatea programului de a oferi rezultate exacte si a crescut rapiditatea cu care utilizatorul se obisnuia cu noul sistem. Astazi, un sistem modern de recunoastere a caracterelor scrise de mana se poate gasi in sistemul de operare Windows XP for Tablet PC. Acest echipament fiind de fapt un notebook cu un ecran sensibil pe care se poate scrie cu un stilou special. Software-ul special recunoaste scrisul de mana si il transforma in text digital. Problema recunoasterii caracterelor scrise de mana este o problema complexa, care constituie inca o provocare a cercetarii in domeniul dezvoltarii de interfete inteligente om-calculator. Scopul unui sistem robust de recunoastere este de a realiza un optim global al celor trei cerinte fundamentale: viteza de recunoastere, precizie si flexibilitate. In ultimii ani se testeaza sisteme speciale care folosesc o cerneala speciala pentru ca o persoana sa poata scrie in mod obisnuit pe o coala de hartie, iar rezultatul sa fie un text digital. Succesul unei asemenea metode nu poate fi inca determinat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri