Cel mai mare producator de soft-uri din lume, Microsoft, si alt jucator important din industrie, Novell, si-au extins acordul de 18 luni, cu scopul de a usura folosirea sistemelor de operare Windows si Linux pentru principalii consumatori, au anuntat companiile, scrie CNNMoney.
Tranzactia extinde acordul semnat in noiembrie 2006 si evidentiaza importanta tot mai mare a companiei Linux si nevoia pentru Redmond, gigantul software care a cunoscut un succes important pe piata de soft-uri open-source.
Novell va extinde suportul de programe deja existent pentru produsele de larg consum de la Microsoft.

Sistemul open-source (sursa deschisa) se refera la posibilitatea utilizatorilor si a dezvoltatorilor de a modifica codul de baza al unui computer. Microsoft si alti vanzatori importanti au preferat sa pastreze acest cod cu drept de proprietate.

Tranzactia originala include o vasta colaborare tehnica intre cele doua companii si de asemenea Microsoft a devenit un vanzator al produsului Suse Linux de la compania Novell. Totodata liderul pietei de soft-uri a acceptat sa nu pedepseasca utilizatorii Suse Linux pentru incalcarea licentei si a acceptat sa plateasca Novell cu 240 milioane de dolari, bani prin care clientii ii pot converti in abonamente anuale pentru suport tehnic. Dezvoltatorii si clientii Linux s-au temut ca Microsoft va intenta proces impotriva lor pentru incalcarea licentei.

Companiile au anuntat ca Microsoft ar vrea sa mai cumpere inca 100 de milioane de dolari in “cupoane”.
Reprezentantul Microsoft, Susan Hauser, a spus ca la momentul actual mai mult de 100 de clienti participa la program. Linux este cea mai raspandita platforma open-source in special in marile companii.

De la inceputul acestui an, Microsoft a inceput sa publice pe internet o parte din codurile de sursa ale soft-urilor, facand mai usor pentru dezvoltatorii de program sa construiasca servicii care sunt compatibile cu Microsoft fara sa mai plateasca taxele de licenta. De asemenea, acesta miscare reflecta o crestere a trend-ului in industria de soft-uri, care sunt gratuite pe internet.

Acordul cu Microsoft a dat un avant semnificativ vanzarilor de produse Linux in cursul anului 2007, anunta compania de cercetare din piata IT, IDC.

Tranzactia initiala dintre cele doua companii a fost criticata in nenumarate randuri de avocatii open-source ca fiind impotriva dispozitiilor de acordare a licentelor. Clienti importanti care s-au confruntat cu realitatea crearii unui sistem de operare mixt in mediile de lucru au salutat aceasta initiativa. Microsoft si Novell au anuntat ca printre companiile importante care beneficiaza de parteneriat sunt BMW, HSBC Holdings, Southwast Airlines si Wall-Mart.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri