Comisia Europeana a avertizat ca ar putea lua noi masuri pentru a reduce considerabil taxele de roaming percepute de operatorii de telefonie mobila pentru serviciile de mesagerie, dar si pentru micsorarea costurilor de navigare pe Internet direct de pe telefoanele mobile ale utilizatorilor.
Detalii cu privire la aceasta noua propunere au fost obtinute de publicatia International Herald Tribune de la Viviane Reding, ministrul CE. Potrivit spuselor acesteia, noile reglementari prevad introducerea unei taxe de roaming de 11 eurocenti (16 centi) pentru mesajele scrise de tip SMS pe teritoriul Uniunii Europene. Noile planuri tarifare reprezinta o reducere a costurilor curente cu 62% (de la 29 de centi), conform CE.

De asemenea, Reding a adaugat faptul ca intentioneaza sa stabileasca o limita si in privinta costurilor de utilizare a Internetului de pe telefoanele mobile, astfel incat sa se ajunga la o taxa de 1 euro pe MB, de la 2 euro, cat se percepe in momentul de fata.

Preturile serviciilor SMS in roaming variaza de la 6 centi in Estonia, pana la 80 de centi in Belgia, in conformitate cu grupul entitatilor europene de reglementare, compus din 27 de operatori de telefonie mobila care fac parte din Uniunea Europeana.

“Preturile SMS-urilor sunt destul de ridicate, asa ca reducerea lor este cel mai bun lucru pe care il putem face pentru consumatori”, declara Monique Goyens, director general al Organizatiei Europene a Consumatorilor.

In 2007, europenii au cheltuit pe mesaje scrise in roaming aproximativ 800 de milioane de euro, iar pe alte servicii utilizate in spatiul european, 560 de milioane de euro. Totodata, taxele percepute de serviciul de roaming au atras din portofelele europenilor 5,2 miliarde de euro, in acest an. In plus, pana acum s-au cheltuit in sectorul de telecomunicatii aproximativ 300 de miliarde de euro, numai la nivel de continent, dupa cum arata datele Observatorului de Tehnologia Informatiei din Europa.

Noua reglementare va putea fi votata incepand cu data de 15 septembrie a acestui an, potrivit lui Reding. Aprobarea noilor planuri tarifare impuse de CE va fi sustinuta si de Franta, care se afla in acest an la carma Uniunii Europene.

Ministrul francez al afacerilor externe de consum, Luc Chatel, a declarat in luna iulie a lui 2008 ca tara sa va sprijini eforturile de reducere a tarifelor SMS pentru UE, mai ales pentru ca in Franta taxele roaming referitoare la mesageria scrisa nu au mai coborat sub 12 centi din anul 2004, in ciuda faptului ca volumul de mesaje s-a dublat in acest rastimp.

“Parerea mea este ca aceste planuri de reducere a tarifelor vor fi sustinute si votate si de catre Parlament. De obicei, nu sunt de acord cu fixarea preturilor, insa, date fiind aceste circumstante, consider ca stabilirea unor reguli reprezinta singura modalitate de a coopera cu operatorii de telefonie mobila”, a opinat Hennicot-Schoepges, membru al Partidului Popular European de la Luxemburg.

Aceasta a mentionat si faptul ca platirea unor taxe in plus atunci cand esti nevoit sa calatoresti in afara tarii devine un lucru frustrant si, de cele mai multe ori, enervant.

“Consider ca tarifele sunt, practic, arbitrare si nu prezinta nici un raport cu serviciile oferite de fapt de furnizori”, adauga Hennicot-Schoepges.

Autoritatea europeana pentru industria de telefonie mobila, care a luptat fara succes anul trecut impotriva deciziei CE de a impune limite pentru planurile tarifare de roaming, se va mentine pe pozitii si de aceasta data, conform declaratiei lui David Pringle, purtator de cuvant al Asociatiei GSM, care are sediul in Londra si reprezinta operatorii wireless.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri