Armele de ultima generatie sunt precise, inepuizabile si lovesc tinta cu viteza luminii. Vestea buna: puterea acestora poate fi reglata, astfel incat victimele sa nu fie omorate, ci doar scoase din uz pentru o vreme.

Par scoase dintr-un roman SF: in loc de proiectile folosesc energie directionata, iar peste cativa ani vor fi duse de americani pe campul de lupta. Marea gaselnita a armelor cu energie este ca tinta nu are nici o sansa sa scape, o data ce a fost prinsa in colimator. "Munitia" noului tip de arma se deplaseaza cu viteza luminii. Pot trage incontinuu sau cel putin atata vreme cat sunt alimentate cu energie electrica.

Cele mai simple dispozitive din aceasta categorie sunt laserele "de buzunar", care orbesc temporar tinta. Imediat ce se trezeste cu o lumina puternica in fata nu va mai vedea nimic o vreme, pentru ca, mai tarziu, sa-si recapete vederea la loc. Astfel de arme sunt deja folosite de armata SUA in Irak. Cateva modele se vand chiar pe Internet.

DIMENSIUNI.

Cele mai puternice arme care folosesc energia directionata au fost gandite pentru a fi instalate la bordul avioanelor sau navelor de lupta si sunt capabile sa spulbere tinte aflate la zeci de kilometri distanta. Gradul de eroare este zero.

Desi tehnologia exista si a fost demonstrata cu succes, astfel de arme nu au fost scoase inca pe campul de lupta din cauza dimensiunilor mari ale antenelor si surselor de energie. Pentagonul planuia sa-si echipeze anul acesta vehiculele de lupta din Irak cu o arma cu microunde, in cadrul unui proiect botezat "Sheriff". Din cauza dimensiunilor mari ale echipamentelor, trimiterea "tunului cu microunde" pe campul de lupta a fost amanata pana in 2006 cel mai devreme.

EFECTE.

Tehnologia se numeste Active Denial System si a fost dezvoltata de cercetatorii US Air Force. Dispozitivul a fost construit de compania Raytheon si trimite o raza de energie cu diametrul de un milimetru care patrunde prin pielea victimei si face sa fiarba moleculele de apa. Ca aspect, seamana mai mult cu o antena parabolica decat cu o arma Star Trek. Totusi, persoana lovita va simti ca pielea i-a luat foc.

Creatorii sai spun ca senzatia oribila inceteaza imediat ce se opreste emisia si ca nu lasa efecte secundare daca victima nu este expusa prea mult. Dupa unii cercetatori, "prea mult" inseamna mai mult de cateva secunde. Investitiile in aceasta arma se ridica la 51 milioane de dolari SUA, iar cercetarile au durat 15 ani.

SALVEAZA VIETI

Pe langa dispozitivele create pentru a paraliza oamenii, exista si arme gandite pentru a contribui in mod direct la salvarea de vieti omenesti. Vigilat Eagle este un sistem care detecteaza rachetele de mici dimensiuni trase "de pe umar" si le prajeste circuitele folosind o raza electromagnetica. Sistemul este produs de Raytheon si costa 25 milioane de dolari pentru un aeroport.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri