Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) va incepe in cursul lunii octombrie 2008 procedura de achizitie pentru realizarea unui laborator de masurare a radiatiilor emise de echipamentele de telecomunicatii, sustin reprezentantii institutiei.

Potrivit reprezentantilor reglementatorului in domeniul comunicatiilor, fiind vorba de o achizitie de ordinul milioanelor de euro, se preconizeaza ca procedura de achizitie se va intinde pe durata a cel putin un an.

De asemenea, realizarea unui laborator de masurare a conformitatii echipamentelor din punct de vedere al directivelor de compatibilitate electromagnetica presupune si achizitionarea unui teren, ridicarea unei constructii si formarea de personal acreditat.

"Sunt multe proiecte foarte necesare, care ori s-au intarziat foarte mult, ori nu s-au miscat deloc. De exemplu, exista note de fundametare destul de vechi, nu stiu exact de cand sunt, 2-3 ani, pentru crearea unui laborator de compatibilitati electromagnetice, un laborator care sa masoare radiatiile echipamentelor de telecomunicatii, pentru ca in Romania nu poti sa masori indicele SAR, desi toata lumea-l cere. Deci , in aceasta zona suntem ca un arbitru fara fluier, nu avem laborator de compatibilitate electromagnetica", a declarat presedintele ANRCTI, Dorin Liviu Nistoran, conform NewsIn.

Indicele SAR se foloseste pentru masurarea ratei specifice de absorbtie, unitatea de masura pentru cantitatea de energie RF (Radio Frequency) absorbita de catre organism, atunci cand se utilizeaza un telefon mobil. Indicele SAR este determinat la cel mai inalt nivel certificat de putere in conditii de laborator.

Cu toate acestea, potrivit specialistilor, nivelul SAR real al telefonului in timp de operare poate fi mult sub aceasta valoare. Asta deoarece telefonul este proiectat sa utilizeze puterea minima necesara pentru a se conecta la retea. Prin urmare, cu cat o persoana se afla mai aproape de o statie de baza, cu atat mai probabil este ca nivelul SAR sa fie mai mic. Acest indice nu are voie sa depaseasca 1.6W/Kg (SUA) sau 2W/Kg (EU) distribuiti pe 10 grame de tesut biologic. Limita contine o rezerva substantiala de protectie si ofera inca o protectie suplimentara publicului luand in calcul orice fel de variatie de masuratori.

Pentru a comunica cu reteaua, atunci cand se utilizeaza, telefoanele mobile au niveluri scazute de emisii de unde radio (de asemenea cunoscute ca radiofrequency sau RF). Guvernele din intreaga lume au adoptat regulamente de siguranta, dezvoltate de catre organizatii stiintifice independente, de reglementare a expunerii la RF. Telefoane mobile sunt proiectate sa opereze in aceste limite stricte.
Desi pot exista diferente intre nivelurile SAR in modele de telefoane, toate telefoanele mobile trebuie sa indeplineasca regulamentele de expunere la RF.

Potrivit ANRCTI, organismul abilitat de supraveghere a pietei in domeniile reglementate ale echipamentelor radio si echipamentelor terminale de telecomunicatii si compatibilitatii electromagnetice, activitate care acopera intreg teritoriul tarii, supravegherea pietei este un instrument esential pentru punerea in aplicare a directivelor europene.

Astfel, autoritatile nationale de supraveghere trebuie sa monitorizeze daca produsele introduse pe piata corespund prevederilor legislatiei nationale aplicabile care transpune directivele europene si dupa aceea, daca este necesar, acestea trebuie sa ia masuri pentru indeplinirea conformitatii.

Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale, pe parcursul anului 2007, cele patru Directii teritoriale ale ANRCTI (Iasi, Cluj, Bucuresti si Timisoara) au verificat conformitatea cu prevederile directivelor amintite mai sus, respectiv cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 88/2003, republicata, si in Hotararea Guvernului nr. 982/2007, pentru mai mult de 5000 de echipamente terminale de telecomunicatii diferite, pe intreg teritoriul Romaniei.

Tot in acelasi an, ANRCTI a transmis 429 de somatii, 47 de avertismente (comparativ cu 70 in anul 2006) si a aplicat 8 amenzi (fata de 10 in 2006) in valoare totala de 42.700 de lei, in scadere comparativ cu anul 2006, cand amenzile s-au ridicat la valoarea de 50.000 de lei.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale, principalele motive pentru care operatorii au fost sanctionati se refera la lipsa documentelor necesare comercializarii echipamentelor terminale de telecomunicatii (manual de utilizare in limba romana, declaratie de conformitate), lipsa autorizatiei tehnice de functionare, folosirea altor echipamente decat cele prevazute in autorizatie sau, in cazul radiodifuzorilor, pentru difuzarea serviciilor de programe audiovizuale cu alte puteri decat cele specificate in documentele de autorizare.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei este institutia independenta care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si urmareste respectarea acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri