Angajatii din zona IT din Capitala sunt cel mai bine platiti din toata tara, fiind urmati de cei din Cluj si Timisoara, care sunt doua dintre cele mai importante orase cu traditie universitara din Romania potrivit unui studiu intocmit de Ghidul-Salariilor.ro.
Neasteptat este faptul ca in Iasi, desi acesta este un oras universitar cu traditie, angajatii din IT castiga mai putin decat cei din Cluj si Timisoara, potrivit studiului care releva nivelul salarial din Romania in industria de IT si care sunt beneficiile pe care le primesc angajatii din acest domeniu.

Astfel, angajatii din industria IT din Bucuresti castiga cu 30% mai mult decat cei din Cluj sau Timisoara si dublu fata de cei din Constanta, Galati, Mures sau Oradea, pe cand cei din Brasov sunt pe locul 2 dupa Bucuresti la capitolul venituri, inaintea celor din Cluj sau Timisoara.

Nivelul mediu net lunar al managerilor din IT in judetul Bucuresti poate ajunge pana la 1.690 euro, iar pentru angajatii din aceste companii urca pana la 1.100 euro. Judetul Timis se afla pe cel de-al doilea loc in topul realizat de Ghidul-Salariilor.ro, cu o medie lunara a venitului net de 1.570 euro pentru persoanele care fac parte din management, si de 870 euro pentru restul staff-ului.

In Cluj, managerii pot avea salarii de 1.400 euro, iar in Iasi de 1.040 euro, pentru ca restul angajatilor din aceasta industrie, care nu detin functii cheie in cadrul companiilor sa obtina un salariu mediu net lunar de 890 euro in Brasov, 840 in Cluj, 770 euro in Sibiu, 610 si, respectiv, doar 580 euro pe luna in judetele Bihor si Constanta.

Totodata, in Bucuresti, o persoana care face parte din nivelul de top management al unei companii de software poate ajunge si la un salariu de 6.000 euro lunar.

Companii romanesti vs companii straine

In plus, potrivit studiului efectuat de Ghidul-Salariilor, intr-o companie straina se castiga cu 20-25% mai mult decat intr-una cu capital integral romanesc. Asadar, intr-o companie in totalitate romaneasca, un manager poate castiga un minim lunar de 1.690 de lei si un maxim de 9.070. Valoarea medie a salariului mediu net este de 4.000 de lei, pentru ca, intr-o companie din domeniul IT cu capital strain, castigul mediu net lunar sa fie de aproximativ 5.000 de lei, iar maximul sa atinga pana la 12.000 de lei.

In ceea ce priveste personalul tehnic, lucrurile nu se schimba prea mult, indiferent ca este vorba de o firma romaneasca sau de una straina. Minimul net lunar care poate fi castigat este de 1.270 si, respectiv, 1.650 de lei, iar maximul variaza intre 5.760 de lei la o companie de pe plan national si 5.900 de lei la una cu capital strain.

In prezent, exista o medie de 27% de companii romanesti de IT la noi in tara, pe cand restul de 73% este detinut de firmele cu capital strain.

Companii mari si mici, de stat sau private

In companiile mari si in cele mici, personalul tehnic castiga aproximativ tot atatia bani, pe cand salariile managerilor care lucreaza intr-o firma cu peste 50 de angajati cunosc o crestere de 30%.

“Tinand cont de rapiditatea cu care se misca forta de munca in domeniul IT, credem ca aceste studii vor duce la o transparenta mai mare a pietei IT din Romania spre beneficiul tuturor celor implicati”, afirma Mihai Preda, initiator al proiectului Ghidul-Salariilor.ro.

In Romania predomina companiile IT care au intre 101 si 500 de angajati (28%), iar cele care au intre 25 si 50 de angajati sunt foarte scazute ca numar (12%).

Intr-o companie privata se castiga in medie cu 50-60% mai mult decat intr-o companie de stat, mai arata cercetarea Ghidul-Salariilor.ro. Un manager intr-o companie privata poate ajunge si la un venit de 3 ori mai mare decat la stat.

Cel mai mult in domeniul IT castiga angajatii din industria bancara – pana la 6.750 de lei/luna managerii si 3.120 de lei/luna personalul tehnic, iar cele mai mici venituri lunare le obtin salariatii din segmentul de e-commerce, Internet si Web (maximul este de 2.820 de lei lunar, indiferent de functia pe care acestia o ocupa).

Totodata, se mai castiga bine si in dezvoltare, dar si in servicii hardware si software – 5.290 sau 5.540 de lei pentru manageri si in jur de 2.970 sau 3.250 de lei pentru restul staff-ului.

Singurele ramuri ale IT-ului in care femeile castiga mai bine decat barbatii sunt functiile de Helpdesk/Support specialist (femeile obtin un venit mediu lunar de 2.750 de lei, iar barbatii doar 2.430 de lei) si Senior programmer/developer, unde persoanele de sex feminin au un salariu mediu net de 5.830 de lei pe luna si barbatii de 5.100 de lei.

Ghidul-Salariilor.ro este un site independent care realizeaza anual un studiu despre nivelul salariilor si beneficiilor din industria IT din Romania. Ghidul-Salariilor.ro publica aceste studii spre beneficiul celor interesati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri