Numerele de telefonie fixa vor functiona doar cu prefix, de la 1 octombrie

Abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa vor putea fi apelati de la 1 octombrie doar prin formarea numarului intreg national de zece cifre, adica prefix plus numar local, pentru toate apelurile locale sau nationale, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii.

"Apelurile catre numerele de telefon fix formate fara prefix nu mai functioneaza. Daca pana in prezent cei care formau numarul fara prefix erau avertizati ca numarul are un nou format, incepand de miercuri (1 octombrie), vor fi doar informati printr-un mesaj ca numarul pe care l-au format nu este alocat sau vor primi tonul special pentru numere inexistente", se arata intr-un comunicat al ANC.

Noul format nu va fi aplicat numarului unic pentru apeluri de urgenta – 112 si numerelor de telefonie mobila care isi vor pastra formatul actual.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, a fost modificat si formatul numerelor scurte, aparand o diferenta clara intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national si numerele prin care se furnizeaza servicii de interes general la nivel local.

Primele sunt formate acum din patru cifre prin adaugarea cifrei 1 inaintea numarului vechi (958 a devenit 1958), iar cele din urma primesc prefixul judetean si sunt formate astfel din sapte cifre ( de exemplu 982 a devenit 0232982 in judetul Iasi).

"Inchiderea Planului National de Numerotatie (PNN) este o cerinta europeana la care Romania trebuia sa se alinieze. Prin inchiderea PNN si uniformizarea numerelor de telefon a mai fost eliminata o bariera din calea liberei concurente de pe piata de comunicatii electronice", sustin reprezentantii ANC.

Pana la inchiderea PNN utilizatorii romani de telefonie fixa foloseau mai multe moduri de formare a numerelor, lucru care crea confuzii si mentinea un avantaj al furnizorului care putea oferi numere formate din sase si sapte cifre, in detrimentul furnizorilor ai caror abonati formau numarul intreg de zece cifre.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Ai o afacere? Cum poți folosi WhatsApp Business pentru a comunica mai ușor
Setari Cookie-uri