Invitel se concentreaza pe consolidarea pozitiei din Ungaria

Planurile de a-si consolida cea de-a noua pozitie pe care o detine in prezent pe piata din Ungaria si care se suprapune din punct de vedere al activitatii desfasurate cu GTS reprezinta unul din obiectivele majore pe care le are compania de telecomunicatii Invitel, care a facut parte din grupul Vivendi Telecom.

Grupul maghiar numit Hungarian Telephone and Cable Corp si cunoscut pe piata sub denumirea de Invitel este lider in 14 zone concesionate istoric din Ungaria si numarul unu la nivel regional in ceea ce priveste furnizarea de servicii pentru alte companii de telecomunicatii.

In acest moment, obiectivul central pe care il are companie este acela de a-si consolida pozitia si oportunitatile pe care le are in privinta dezvoltarii pe zona central-est europeana.

Daca in 2000 compania isi incepea procesul de extindere prin intrarea pe piata austriaca, Invitel a ajuns ca, anul trecut, sa aiba puncte de lucru in peste 18 tari, printre care se numara si Turcia. Strategia pe care o aplica compania in fiecare tara in care opereaza este diferita si adaptata in functie de nivelul cererii de pe piata respectiva.

In Turcia, Invitel lucreaza cu o companie operata de Vodafone, numita Memorex, care a atras in conturile companiei aproximativ 20% din marja de profit combinata in perioada ianuarie - iunie 2008.

Astfel, compania incearca sa se axeze, mai nou, pe cresterea consumului de servicii Internet in banda larga. In Ungaria, Invitel a introdus serviciile IPTV (prin ADSL) si a ajuns in punctul in care este numarul unu pe plan national in ceea ce priveste acoperirea de fibra optica, cu o cota de piata de 20% si cu 10.000 km de banda disponibila.

Aceasta orientare catre segmentul de crestere al accesului direct la rute de Internet (prin Wimax si LLU) pentru categoria business a determinat cresterea companiei si detinerea a 15% din capitala Ungariei.

Singurii competitori pe care ii are Invitel pe piata maghiara sunt cei de la GTS. La nivel regional, compania este mai mare decat GTS, insa cei din urma sunt mai puternici in Nord.

"In schimb, Invitel isi poate lua usor revansa, intrucat acopera alte tari, cum este si cazul Romaniei (prin Euroweb), unde GTS nu are acces", dupa cum afirma Martin Lea, CEO Invitel.

In ceea ce priveste activitatea companiei Euroweb Romania, unde grupul maghiar detine majoritatea actiunilor, business-ul este de nisa si se adreseaza prea putin segmentului consumer.

"Nu ne vom indrepta spre alt public in afara celui de business, pentru ca nu este cazul. Am incercat, totusi, furnizarea de servicii prin vanzarea indirecta catre alti operatori, insa acest proces nu a functionat pentru ca nu avem capacitatea necesara de a oferi servicii si in alte zone din tara, de exemplu in mediul rural", a afirmat Laurentiu Stan, seful companiei Euroweb.

Este posibil ca, in viitorul apropiat, compania romaneasca sa introduca si servicii de IPTV in tara.

Romania a adus operatorului Invitel un profit combinat de 10% din totalul obtinut de companie din tarile in care presteaza servicii, Austria a atras 19%, iar Bulgaria si Ucraina in jur de 8%. Numarul clientilor depaseste un milion.

Referitor la intentiile pe care le-a afisat grupul RDS&RCS in privinta achizitionarii a mai mult de jumatate din actiunile HTCC (64,6%), Lea a sustinut ca in conditiile crizei economice actuale la nivel mondial nu se pune problema unei tranzactii. Mai mult, oficialul companiei declara ca la momentul anuntului facut de grupul RDS&RCS, Invitel si intreg grupul operat nu stia absolut nimic despre intentiile pe care le avea Zoltan Teszari.

in plus, "RDS sunt mici pe piata din Ungaria si nu ar putea cumpara o companie de talia Invitel care, desi este al noualea operator din topul maghiar, este singura alaturi de GTS care inregistreaza o cifra de afaceri de peste 10 milioane euro anual", conchide CEO-ul Invitel.

Euroweb Romania a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de sase milioane euro, in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului trecut si estimeaza afaceri totale de 13 milioane euro pentru tot anul 2008.

Compania Invitel Rt. face parte din grupul Hungarian Telephone and Cable Corp., grup care detine cea mai mare infrastructura proprie din sud-estul Europei.

HTCC reuneste brand-urile Invitel, PanTel, Memorex Euroweb. Hungarian Telephone and Cable Corp. este cotata la bursa americana - American Stock Exchange - sub indicativul HTC.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Cum alegi cel mai bun laptop pentru business în 2020?
Setari Cookie-uri