Intr-un efort dramatic de a-si mentine pozitia in fata principalului sau rival Intel, Advanced Micro Devices (AMD) anunta divizarea in doua companii – una care se va ocupa cu proiectarea de microprocesoare - si cealalta care se va ocupa de procesul de productie, anunta editia online a publicatiei International Herald Tribune.
In plus, compania a anuntat ca doua firme de investitii din Abu Dhabi vor injecta cel putin 6 miliarde dolari in cele doua firme, in special pentru a finanta noua fabrica de chip-uri AMD, care va fi construita langa New York, si pentru a imbunatati una dintre fabricile companiei din Dresda, Germania.

Compania producatoare de semiconductoare va detine 44,4% din noua companiei, care temporar va fi numita The Foundry Company, cu referire la termenul tehnic pentru o fabrica de chip-uri. Advanced Tehnology Investment Co (ATIC) va reprezenta cealalta companie.

ATIC, care a fost formata de guvernul Abu Dhabi, a promis ca va furniza imediat 2,1 miliarde dolari si va contribui cu o suma cuprinsa intre 3,6 miliarde si 6 miliarde dolari pentru a construi sau a imbunatati fabricile de chip-uri. AMD a anuntat ca cele doua companii vor imparti votul de control in mod egal.

Nevoia de miliarde de dolari pentru a construi o noua fabrica de chip-uri s-a dovedit a fi o cheltuiala masiva pentru AMD, care a fost un rival perpetuu pentru Intel pe piata microprocesoarelor, care sunt cele mai puternice chip-uri ce controleaza functiile computerelor personale si a celor mai mari servere ale companiilor. In iunie, AMD a anuntat ca are datorii de 5,3 miliarde dolari si castiguri de doar 1,6 miliarde dolari.

Cu o nevoie constanta de a inventa chip-uri mai mici, mai rapide si mai eficiente pentru a tine piept rivalului Intel, AMD a fost fortat sa ceara ajutor dinafara companiei.

“Acesta este cel mai mare anunt din istoria noastra, iar acesta mutare va face din noi o companie puternica financiar, pe termen scurt si lung, ca rezultat al iesirii din cheltuielile de capital cu care ne-am confruntat”, a declarat directorul executiv al AMD, Dirk Meyer.

Executivii celor doua grupuri de investitii din Abu Dhabi si-au exprimat optimismul privind investitia pe care au facut-o, declarand ca in general este o afacere in crestere. “Da, este o afacere ciclica, dar de-a lungul timpului traiectoria este intotdeauna ascendenta”, a declarat Waleed Al Mokarrab, presedintele ATIC.

Tranzactia, pe care AMD asteapta sa o incheie la inceputul lui 2009, trebuie aprobata de actionari, regulatori si oficiali in New York si Germania, unde se afla subsidiare ale guvernului ce supravegheaza fabricile locale de chip-uri.

AMD a anuntat ca Foundry va produce procesoare pentru AMD, dar si pentru alti consumatori. Aceasta va plasa o noua marca in competitia acerba cu alte companii, multe dintre ele din Asia, care produc chip-uri proiectate de alte firme.

Ruperea AMD marcheaza o schimbare majora in peisajul producatorilor de procesoare, lasand rivalul Intel sa fie singurul producator important de chip-uri pentru PC, care continua sa dezvolte si sa construiasca propriile produse. O finantare din afara este adesea vazuta ca un avantaj ce permite producatorului de chip-uri sa alinieze urmatoarele produse cu cele mai recente avansuri din tehnologia de producere.

AMD, care are un numar de acorduri tehnologice cu Intel si alte companii producatoare de semiconductoare, a anuntat ca noua structura a companiei va lasa intacte aceste acorduri.

Hector de Ruiz, care a fost presedinte al AMD, va fi desemnat presedinte al companiei Foundry. Doug Grose, prim vice-presedinte insarcinat cu productia in cadrul AMD, va deveni CEO al noii companii.

AMD, care are aproape 16.000 de angajati, va muta 3.000 dintre acestia catre Foundry, care este de asteptat sa aiba vanzari de aproximativ 1,5 miliarde dolari pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri