BitDefender anunta din nou troieni in topul amenintarilor informatice ale lunii septembrie, top condus detasat de virusii bazati pe aplicatiile web, potrivit informatiilor emise de producatorul roman de antivirus.

Potrivit Bitdefender, in top sunt trei versiuni ale troianului downloader Wimad care descarca codec fals si se regaseste de regula in site-uri infectate. Wimad se raspandeste cu ajutorul unei retele de site-uri infectate, ceea ce il face cel mai des intalnit troian de pe Internet in aceasta perioada – toate cele patru variantele totale incluse in topul amenintarilor cumuland aproximativ 18% din numarul total al fisierelor infectate blocate de BitDefender.

Cel mai comun troian al acestei luni este Trojan.Clicker.CM, care se afla in top pe locul doi. Acesta deschide ferestre cu reclame in browserul utilizatorului, fara a cere permisiune, raspandindu-se pe site-urile web infectate si a fost programat cu functii specifice care pot ocoli protectia oferita de Norton Internet Security Pop-up Blocker.

Variante ale toianului FakeAlert se situeaza pe locurile 5,6 si 7 in topul BitDefender. Aceasta aplicatie este mascata intr-un antivirus fals care afiseaza un procedeu de scanare a sistemului si anunta rezultate fictive (asa cum ne asteptam va gasi un sistem extrem de infectat) pentru a determina utilizatorul sa se inregistreze si sa-l achizitioneze.

Troienii sunt distribuiti atat prin site-uri web si retele comune de partajare de fisiere, precum si printr-o retea de site-uri “dedicate”.

Pe ultimele locuri, cu doar 1.40% din totalul detectiilor din aceasta luna, se afla troianul Trojan.HTML.Zlob.AE, care functioneaza ca o poarta de acces catre o aplicatie malware – chiar si site-ul web din spatele aplicatiei a fost detectat si blocat de BitDefender. Poate din cauza acestei strategii, troianul Zlob nu se regaseste in acest top.

"In timp ce valurile de noi amenintari informatice si variante ale acestora continua cu indarjire, cele mai comune sunt si cele mai stabile, astfel incat peisajul amenintarilor este relativ static de la luna la luna. Se pare ca e-amenintarile bazate pe aplicatiile web sunt noi venitii in valurile de mailuri, in ceea ce priveste modalitatea de raspandire si strategiile de infectare folosite”, a declarat seful laboratorului Antivirus BitDefender, Sorin Dudea.

BitDefender este producatorul uneia dintre cele mai rapide si eficiente linii de solutii de securitate a datelor atestate pe plan international. Solutiile BitDefender sunt distribuite printr-o retea globala de parteneri (distribuitori si reselleri) in peste 100 de tari din intreaga lume.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Gadgeturi smart pentru o casa inteligenta