Prin urmare, micii operatori de telefonie fixa vor putea sa-si reduca tarifele, sa atraga astfel clienti noi si sa aiba o marja de profit ceva mai mare. In octombrie este doar inceputul ieftinirii. Romtelecom va trebui sa reduca tarifele de interconectare in trei etape: 1 octombrie 2005, 1 mai 2006 si 1 ianuarie 2007.

ANRC a propus un tarif de interconectare pentru apelurile initiate de 1,04 eurocenti/minut, comparativ cu 1,15 eurocenti/minut, n prezent. n afara orelor de vrf, operatorul national de telefonie fixa si va reduce tarifele cu peste 45%, pna la 0,49 eurocenti/minut n cazul apelurilor initiate. Aceste tarife sunt valabile si pentru apelurile terminate n reteaua Romtelecom la nivel local.

Propunere cu bataie lunga

La nivel regional, ANRC a propus o diminuare a tarifelor de interconectare de la 2,14 eurocenti/minut la 1,47 eurocenti/minut pentru convorbirile initiate/terminate catre alte retele de telefonie. n cazul interconectarii la nivel national, Romtelecom va solicita celorlalti operatori de telefonie pentru apelurile initiate/terminate un tarif de 1,17 eurocenti/minut, respectiv 0,8 eurocenti/minut. Cererea Autoritatii a fost elaborata n urma realizarii unui sistem de contabilitate bazat pe costuri pe termen lung (LRIC), rezultat n urma reconcilierii modelelor elaborate de ANRC si Romtelecom.

De bine pentru clienti

Potrivit ANRC, aplicarea tarifelor de interconectare propuse va contribui la dezvoltarea unei piete concurentiale, furnizorii alternativi fiind n masura sa ofere servicii la tarife competitive cu ale Romtelecom. Prin publicarea tarifelor de interconectare bazate pe costuri, ANRC a avut n vedere sa ofere operatorilor alternativi argumente economice n ceea ce priveste luarea deciziei de a investi n infrastructura proprie sau de a utiliza reteaua Romtelecom, se mai arata n comunicatul autoritatii.

Proiectul de decizie privind stabilirea tarifelor serviciilor furnizate de Romtelecom si documentele-suport pot fi consultate pe pagina de Internet a ANRC, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita, prin e-mail, fax sau posta, observatii si recomandari pna la 19 august 2005.

Ce este interconectarea?

Un client al unui operator alternativ de telefonie fixa (precum RDS, Astral, Atlas s.a.m.d.) si-a sunat azi, la ora 10 dimineata, un prieten care este abonat al Romtelecom si se afla in alt judet. Pentru fiecare minut de convorbire intre cei doi, operatorul alternativ va trebui sa achite companiei Romtelecom suma de 2,55 eurocenti. Acesta este tariful de interconectare la nivel national in vederea terminarii la punct fix a apelurilor. Pentru aceeasi convorbire, la data de 1 ianuarie 2007 operatorul alternativ va plati Romtelecom 1,35 eurocenti pe minut - adica de aproape doua ori mai putin.