Romania va inregistra, pana in 2012, o crestere anuala (CAGR) a numarului de PC-uri cu peste 25%, la aproape 2,9 milioane de unitati.
In 2007, piata romaneasca de PC-uri a inregistrat una din cele mai bune performante din ultimii ani, crescand cu 46,5% in volum si 64,4% in valoare fata de anul anterior. Au fost vandute 942.987 de PC-uri, inregistrandu-se o valoare de 828,2 milioane de dolari, potrivit unui studiu al companiei de analiza IDC, citat in raportul lunar asupra pietei tehnologiei informatiei publicat de NewsIn.

"Pe partea livrarilor, vendorii au reusit sa ieftineasca preturile PC-urilor si si-au imbunatatit strategiile, venind cu solutii inovative: liniile produselor disponibile pe piata locala au fost diversificate si reinnoite, noi acorduri de vanzare au fost incheiate intre vendori si distribuitori, cateva parteneriate inventive intre vendorii de PC-uri si furnizorii de internet au fost, de asemenea, initiate", se arata in studiul IDC.

Vanzarile de desktop-uri au crescut cu 26,2% in volum si 48,8% in valoare in 2007. Cererea a venit din partea segmentului SOHO (small office, home office) si sectorului afacerilor mici si mijlocii. Chiar si cu conditii favorabile, partea desktop-urilor din totalul PC-urilor a scazut cu mai mult de 10 puncte procentuale in 2007, de la 76% in 2006 la 65,5% si trendul este asteptat sa continue si in anii urmatori.

Notebook-urile au reprezentat cel mai dinamic segment din piata, inregistrand o crestere fara precedent in 2007: 117,3% ca numar de unitati comercializate si 94,8% in valoare fata de anul anterior. Utilizatorii de acasa si-au cvadruplat aproape cererile lor de notebook-uri in 2007, in timp ce in jur de jumatate din notebook-uri s-a dus catre sectorul de afaceri mici.

Serverele de tip x86 au raportat, de asemenea, un salt remarcabil in 2007. Dupa ce au scazut cu 10% cu un an inainte, in 2007 vanzarile au crescut cu 27% in volum si 38% in valoare.

Pana in 2012, IDC estimeaza pentru Romania o crestere anuala (CAGR) a numarului de PC-uri cu peste 25%, la aproape 2,9 milioane de unitati. In timp ce cresterea anuala (CAGR) la desktop-uri si servere de tip x86 va fi doar de o cifra, cererea pentru notebook-uri va avea o crestere anuala de aproximativ 45%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri