Piata de produse electronice si IT&C a cunoscut un usor declin in ultimele saptamani, in contextul crizei financiare internationale, insa marii retaileri spera la o redresare pana la sfarsitul acestui an.

“De cateva saptamani, am observat o usoara scadere a vanzarilor din cauza clientilor care sunt retinuti in a-si cheltui banii in contextul crizei financiare. Cred ca socul informatiilor aparute va trece in cateva saptamani, iar consumatorii se vor obisnui cu situatia, insa depinde foarte mult de informatiile care vin mai ales din pietele externe”, a declarat, pentru Wall-Street, Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

Potrivit acestuia, piata isi va reveni la normal in trimestrul al patrulea, care tocmai a inceput, si va continua cresterea, insa oficialul Flamingo International nu a putut estima cadenta cresterii.

“Piata romaneasca o sa creasca cu cel putin 10 procente anul acesta si isi va continua cresterea si in viitor, ceea ce ne face sa ne simtim norocosi fata de cei din vest. Salariile au crescut si continua sa urce, si astfel avanseaza si puterea de cumparare a romanilor, rata de crestere a salariilor va fi mult mai mare decat a celor din Vest”, ne-a mai declarat Jiri Rizek.

Grupul Flamingo International a inregistrat in primul semestru vanzari de 342,4 milioane de de lei, in crestre cu 54% fata de perioada similara a anului trecut, iar pentru tot anul estimeaza 758 de milioane de de lei. Compania opereaza trei retele proprii de retail: Flanco World, Flanco si Flamingo Computers, cu un total de 107 magazine.

Liderul pietei de retail a produselor electronice si IT&C crede ca ar putea exista revizuiri ale afacerilor bugetate pentru acest an.

"Consideram ca vor exista abateri de la cifrele previzionate, abateri datorate modificarilor mediului macro-economic, inclusiv evolutiei cursului valutar", declara Raul Filip, director de retail al Altex Romania.

Compania a anuntat pentru anul in curs o cifra de afaceri de 400 milioane euro, cifra revizuita in primul semestru in scadere, de la 430 milioane euro, pe fondul primelor semne ale crizei economice manifestate la momentul respectiv.

Altex Romania a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 170 milioane euro, in crestere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut.

"Cresterea cifrei de afaceri Altex cu 47% fata de perioada similara a anului trecut s-a obtinut pe o piata aflata pe un trend crescator, cu aproximativ 20% peste primul semestru din 2007. Aceasta tendinta este data in primul rand de ritmul accelerat al cresterii economice din primul semestru, estimat la aproximativ 8%. Trendul ascendent s-a manifestat si in ceea ce priveste veniturile populatiei, acestea inregistrand o crestere medie anuala de 20%", declara in luna iulie presedintele Altex, Dan Ostahie.

Principalii jucatori de pe piata romaneasca de retail a produselor electronice si IT&C sunt Altex, Domo, Flamingo International si K-Tech.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Altex deschide cel mai mare magazin din tara - 4000 de metri patrati
Setari Cookie-uri