Numarul total al utilizatorilor 3G a crescut cu 45% in 2007 fata de 2006, depasind 600 de milioane, cresterea datorandu-se caracteristicilor tehnologiei, cum ar fi viteze mari de trasmisie, mobilitate si aplicatii, potrivit raportului lunar asupra pietei tehnologiei informatiei, scrie NewsIn.

Retelele CDMA2000 (Code division multiple access) conecteaza majoritatea utilizatorilor 3G, tari precum Japonia, Corea si SUA adoptand rapid tehnologia. Numarul total al utilizatorilor 3G folosind tehnologia CDMA2000 din intreaga lume este asteptat sa creasca in medie cu 23% anual in perioada 2008-2010.

De asemenea, este probabil ca lansarea tehnologiei HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), care mareste vitezele de descarcare in retelele WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access), sa creasca cererea pentru tehnologia WCDMA in viitorul apropiat, astfel ca numarul utilizatorilor sai va creste cu o rata medie anuala de 50.7% in 2008 - 2010.

La sfarsitul lunii septembrie, secretarul general UIT (International Telecommunication Union), Hamadoun Touré, a anuntat la New York ca numarul global al telefoanelor mobile va ajunge, probabil, la patru miliarde inainte de finele anului, iar cresterea utilizatorilor de telefonie mobila a fost de 24% crestere medie anuala intre 2000 si 2008. In timp ce, in anul 2000, penetrarea serviciilor de telefonie mobila era de numai 12%, aceasta a depasit 50% in prima parte a anului 2008 iar pentru finalul anului este estimat un procent de 61%.

Potrivit raportului, evolutia este insemnata, insa UIT atrage atentia ca lucrurile nu sunt asa cum par la prima vedere. Desi in teorie o penetrare de 61% ar inseamna ca fiecare a doua persoana are telefon mobil, statistica reflecta numarul de telefoane mobile/SIM-uri, si nu persoane.

.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si