Al treilea producator de semiconductoare la nivel global, Texas Instruments (TI), si producatorul de echipamente hardware Sun Microsystems au avertizat ca vor raporta scaderi semnificative ale profiturilor in urmatoarea perioada, scrie BBC News.

Din cauza seriei de tendinte slabe din ultima perioada, TI se asteapta pentru ultimele trei luni ale lui 2008 la castiguri de 30-36 de centi per actiune, situandu-se sub previziunile analistilor.

Avertizarea vine dupa ce firma de chip-uri a raportat un venit trimestrial de 563 milioane dolari, comparativ cu anul trecut cand veniturile au fost de 776 milioane dolari.

Sun Microsystems a avertizat ca ar putea raporta pentru ultimul trimestru din acest an pierderi mai mari decat estimasera anterior.

Acest anunt vine dup ace Intel, Microsoft si alte companii din industria IT au spus ca ar putea pierde in 2009 venituri din vanzari de pana la 170 de miliarde de dolari.

La fel ca multe industrii care sufera din cauza crizei globale a creditelor si incetinirii consumatorilor, multe companii de IT resimt efectele cauzate de scaderea cererii.

“In viziunea noastra, veniturile din trimestrul al patrulea vor scadea substantial din cauza conditiilor instabile din ultimele luni”, a declarat Rich Templeton, presedintele TI.

Datorita rezultatelor slabe, producatorul de semiconductoare TI a anuntat reducerea semnificativa a portofoliului de produse si va continua acest proces pana la sfarsitul anului.

De asemenea, TI a purtat discutii pentru a vinde divizia producatoare de chip-uri wireless, care realizeaza chip-urile standard pentru telefoanele mobile.

Compania a anuntat ca aceasta miscare ar putea ajuta la reducerea costurilor cu mai mult de 200 milioane de dolari pe an.

TI a mai anuntat ca anul viitor se va axa pe investitii in divizia de chip-uri pentru smartphone-uri.
Producatoarul hardware Sun a anuntat ca se asteapta la pierderi nete pentru ultimele trei luni ale acestui an de 25-35 de centi per actiune, un lucru surprinzator pentru analistii care se asteptau ca firma sa posteze pierderi nete de 16 centi per actiune.

“Compania Sun si angajatii sai simt impactul incetinirii economice”, a declarat directorul executiv Jonathan Schwartz.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si