Presedintele sindicatului, Cristian Copil, a declarat ca procentul avansat de angajator este mult sub solicitarea de 50% anuntata la inceputul discutiilor si este infim, in conditiile in care salariul mediu al muncitorilor este de 850 de lei brut.

„Daca tinem cont de renumele si de cifra de afaceri la nivel global, procentul avansat este in totala neconcordanta cu realitatea si dezvoltarea economica la nivel regional si national. La momentul de fata se pare ca noi atata meritam: o crestere salariala de 5%”, a precizat Copil, adaugand ca fiind vorba de a treia runda de negocieri se astepta ca Nokia sa ofere cresteri salariale intre 20 si 25%.

Liderul de sindicat a mai spus ca a primit semnale de la angajati ca vor avea multi dintre ei probleme financiare, in conditiile in care facturile de intretinere vor fi mai mari in aceasta iarna. „Oricum am calcula, unii dintre angajati nu se pot descurca din salariul acesta. in plus, asteptarile companiei sunt foarte mari, iar pentru performanta trebuie sa investeasca si pe latura umana. Avem incredere in faptul ca 5% este doar un inceput”, a mai spus Copil.

Acesta a mai spus ca in zilele urmatoare va incerca sa vorbeasca cu fiecare muncitor, chiar daca nu e membru de sindicat, pentru a vedea care este situatia financiara a fiecaruia. Urmatoarea runda de negocieri dintre Nokia Romania si sindicat va avea loc joia viitoare.

Mentionam ca Sindicatul Liber Nokia este singurul care participa la negocieri, deoarece sindicatul afiliat la Cartel Alfa Cluj a fost declarat nereprezentativ, dupa ce firma a atacat in instanta constituirea sa.

Citeste si:

Intr-un comunicat remis NewsIn, Nokia Romania sustine ca va negocia salariul in baza Contractului colectiv de munca, cu sindicatul legal constituit, adica Sindicatul Liber Nokia.

„In calitatea noastra de angajator etic, vom negocia conform legii din Romania, cu reprezentantii sindicatelor legal constituite. Pe 10 septembrie 2008 a fost constituit Sindicatul Liber Nokia Romania, inregistrat legal la tribunalul din Cluj-Napoca si astfel reprezentativ din punct de vedere legal la nivelul Nokia”, se arata in comunicatul de presa. Nokia mai afirma ca pe 13 octombrie 2008, Tribunalul Cluj a hotarat ca Sindicatul Metal-Electo-TM-IT, afiliat la Cartelul Alfa nu este reprezentativ la nivelul companiei Nokia, motiv pentru care finlandezii nu negociaza cu ei.

„Am considerat necesar sa contestam reprezentativitatea sindicatului Metal-Electro-TM-IT, intrucat el a fost constituit la nivel judetean si nu la nivelul companiei Nokia”, se mai precizeaza in documentul citat.

Potrivit Nokia Romania contractul colectiv de munca semnat in 2007 este valabil pana in 2010.

La fabrica Nokia din Jucu lureaza in acest moment peste 1.800 de angajati.