Filmele fotografice sunt pe cale de disparitie. Acum toata lumea foloseste camere digitale. Au nenumarate avantaje. Se naste insa o intrebare: cum pastram fotografiile astfel incat sa le vada si stranepotii? Nu intotdeauna solutia digitala este si cea mai buna: hard-diskurile au prostul obicei sa crape, iar media de viata a unui CD se opreste undeva la zece ani.
Cea mai viabila varianta pare tiparirea pozelor digitale pe hartie fotografica pentru imprimante. Asa ca marii producatori au inceput ofensiva - ei se lauda ca imaginile tiparite pe hartia lor nu vor da semne de imbatranire timp de 100 de ani. Si acesta este un scenariu pentru pesimisti, spun producatorii. Problema este ca nici expertii nu stau cu mainile in san. Ei spun ca au testat mai multe tipuri de poze printate si au ajuns la concluzia ca nu vor ramane proaspete mai mult de cativa ani. In nici un caz zeci... Imaginile se estompeaza, pielea capata nuante verzui, iar hartia se ingalbeneste.

Razboiul declaratiilor

Producatorii nu se lasa cu una cu doua. Din ce in ce mai multe tipuri de hartie sunt prezentate ca sigure pentru arhivarea fotografiilor printate. Afirmatiile sunt sprijinite si de faptul ca nu exista inca un standard pentru masurarea longevitatii printurilor si, cel mai important, nimeni nu are rabdarea de a astepta zeci de ani pentru a se hotari pe ce tip de hartie sa-si printeze pozele de familie.

Companii precum Eastman Kodak, International Paper sau Staples isi promoveaza intens hartia. Nu sunt insa singurele. Vin tare din urma Canon, HP sau Epson. Si, pentru ca din-tr-o piata mare este foarte important sa iei o felie pe masura, acestea au intrat intr-un mic razboi al declaratiilor pe tema duratei de viata a pozelor. Daca unii spun ca pozele lor au termen de garantie de 100 de ani, ceilalti scot imediat un produs care ar trebui sa reziste 150 de ani.

Sufletul comertului

Epson si HP au anuntat public faptul ca hartia speciala a celor de la Kodak nu are cum sa reziste 120 de ani pana sa dea semne de imbatranire. Producatorii de imprimante nu sunt de acord nici cu afirmatiile celor de la International Paper, conform carora ca hartia pompos botezata National Geografic Premium Paper High Gloss ar rezista mai bine de 100 de ani. Cei de la Staples sunt putin mai diplomati - sustin ca hartia lor imbatraneste greu, dar nu se specifica si dupa cati ani da semne de ingalbenire.

Epson afirma ca hartia proprie, combinata cu cerneala proprie, face pozele sa reziste 104 ani. Prea putin pentru HP, care sustine ca reteta sa de hartie plus cerneala face imaginile sa reziste 115 ani.
Asadar, daca e sa ne luam dupa declaratiile producatorilor, cine nu traieste prea mult va avea tot timpul la ce sa se uite.

Testarea

Marea problema a producatorilor este ca nu reusesc sa cada de acord asupra unui aspect esential: cum testezi fotografiile ca sa-ti dai seama cat de mult va trece pana sa inceapa sa se estompeze. Cum nu exista un standard ISO (International Standards Organization) pentru calitatea acestor produse, sfarsitul disputei nu pare sa fie prea aproape. Unii producatori de imprimante au apelat la serviciile Wilhelm Imaging Research (WIR), o companie de cercetare specializata in testarea fotografiilor.
La categoria imprimantelor dedicate pentru printarea fotografiilor digitale de 4x6 inci, cele mai bune rezultate au fost obtinute de Epson cu 104 ani, urmati de HP cu 82 de ani, Canon cu 41 de ani si Fujicolor cu 40 de ani. Urmeaza in clasament Kodak, Dell si Agfacolor. Rezultate detaliate pot fi consultate la http://www.wilhelm-research.com.

Testele de laborator se bazeaza pe expunerea la lumina, caldura, umiditate si poluare. Unul dintre procedee presupune expunerea fotografiei la o lumina foarte puternica. Dupa ce imaginea da semne de estompare, se calculeaza cat ar fi rezistat fotografia daca ar fi fost expusa la o lumina obisnuita.
Kodak si Staples, ale caror rezultate nu au iesit prea stralucite in laboratorul WIR, spun ca metodologia folosita de cercetatori pune un accent prea mare pe degradarea generata de expunerea la lumina si ca nu ia in considerare suficient rezistenta unei imagini la caldura, umiditate sau poluare.

Metoda combinata

Cea mai sanatoasa cale de a va pastra pozele de familie pare a fi totusi solutia combinata. Dincolo de toate tes-tele si variabilele, puteti merge la sigur in ceea ce priveste prelungirea vietii fotografiilor prin pastrarea acestora intr-un album foto. Sau chiar intr-o cutie de carton, ferite de caldura si umezeala. In plus, ca o masura suplimentara de prevedere, printurile pot fi pastrate impreuna un CD (sau DVD) pe care sa fie stocate fotografiile in format digital.
Oricum, o fotografie ingalbenita de vreme are mult mai multa prestanta in ochii nepotilor decat una care pare nou-nouta. Asta o spun fotografii batrani.

Rezultatele WIR

104 ani - Epson PictureMate Personal Photo Lab cu hartie si cerneala Epson PictureMate
82 ani - Hp Photosmart 325, 335, 375, 385, 422, 475 cu cerneala HP Vivera si hartie
HP Premium Photo Paper (High Gloss, Glossy, Soft Gloss)
41 ani - Canon Selphy DS700 cu cerneala Canon BCI-16 tricolor si Canon Photo Paper Pro PR-101
40 ani - Fujicolor Crystal Archive Type One, printat cu Fuji Frontier 370
26 ani - Kodak EasyShare Printer Dock, Plus, Series 3 si 6000
26 ani - Dell 540
22 ani - Agfa d-lab.2plus/Select si hartie Agfacolor Sensatis si Slendix
19 ani - Noritsu QSS-3011SM digital minilab si hartie Kodak Edge Generation si Royal Generation
18 ani - HP Photosmart 145 si 245 cu cerneala HP No. 57 Tri-color si hartie HP Premium/Premium Plus
17 ani - Konika Minolta R2 Super 1000 digital minilab sI hartie Konika Minolta QA Paper Impresa si Centuria
16 ani - Lexmark SnapSot P315 cu cerneala Lexmark 33/35 si hartie Lexmark Premium Photo Paper
11 ani - HP Photosmart 145 si 245 cu cerneala HP No. 57 Tri-color si hartie Kodak Ultima Picture (Ultima ColorLast)
8 ani - Olympus P-10
7 ani

- Canon CP-200, CP-220, CP-330, CP400 si CP500
6 ani - Sony DPP-FP 30 Picture Station
4 ani - Sony DPP-Ex5, DPP-EX7, DPP-EX50
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri