Veniturile Orange si Vodafone, principalii jucatori de pe piata telefoniei mobile din Romania, au inregistrat in perioada 01 aprilie -30 septembrie 2008 rate de crestere asemanatoare.
Orange Romania a raportat pentru perioada martie-septembrie venituri de 670 de milioane de euro, in crestere cu 7,9% fata de perioada similara a anului trecut.

Vodafone Romania a anuntat ieri pentru primul semestru al anului financiar ( 01 aprilie-30 septembrie) venituri totale de 615 milioane de euro, in crestere cu 7,7% fata de perioada similara a anului trecut.

“Suntem multumiti de rezultatele financiare inregistrate in ultimele sase luni, pentru toti indicatorii financiari, chiar si pe fondul cresterii competitiei, al efectelor cadrului de reglementare si al maturizarii pietei de telecomunicatii. Continuam sa inregistram o crestere ‘sanatoasa’ a bazei noastre de clienti, care se reflecta in adoptia noilor servicii si in rezultatele financiare propriu-zise”, a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania.

Anul viitor se preconizeaza o incetinire a pietei de telecomunicatii din Romania ca urmare a crizei financiare ce va afecta toate sectoarele economice.

“Ultimele estimari privind cresterea economica a Romaniei de anul viitor indica o tendinta de scadere accentuata comparativ cu 2008, ceea ce inevitabil ar afecta si cresterea sectorului IT&C, asa cum se intampla in majoritatea sectoarelor industriale”, a delarat Richard Moat, CEO Orange Romania.

In ceea ce priveste numarul clientilor, Orange Romania avea la sfarsitul lunii septembrie 10,2 milioane de utilizatori, operatorul adaugand aproximativ 200.000 de noi SIM-uri active in perioada aprilie-septembrie.

O situatie mai buna se inregistreaza in cazul Vodafone, unde portofoliul a crescut cu inca 595.000 de clienti, ceea ce reprezinta o triplare fata de avansul inregistrat de principalul competitor. Astfel, portofoliul Vodafone Romania a atins 9,51 de milioane de clienti.

Orange estimeaza ca pana la sfarsitul anului va avea un portofoliu de 10,6 milioane de clienti.

“La 10 ani de la inceperea operatiunilor sale in Romania, Orange a atins anul acesta pragul de10 milioane de clienti. Speram ca pana la sfarsitul anului numarul de clienti sa se ridice la 10,6 milioane”, declarat Richard Moat.

Referitor la numarul de clientii pentru serviciile 3G broadband, Orange detine in portofoliu 1.146.000 de utilizatori, cu 15% mai mult decat Vodafone, care detine un portofoliu ce numara 996.000 de clienti pe servicii 3G si HSDPA.

Orange Romania este de parere ca rata de crestere pe date mobile anul viitor va fi similara cu cea de anul acesta, pentru ca piata de braodband ofera un potential inca foarte mare.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU – average revenue per user) anualizat al Vodafone Romania pentru primul semestru al anului fiscal (1 aprilie-30 sptembrie) s-a situat la 124.4 euro, in timp ce ARPU inregistrat de Orange Romania in perioada aprilie-septembrie a fost de 123 de euro.

“Piata locala a telecomunicatiilor mobile este deja o piata matura si extrem de competitiva, iar diminuarea venitului mediu pe utilizator este un fenomen firesc care va continua”, a spus CEO-ul Orange.

Jucatorii de pe piata romaneasca de telefonie mobila sunt Orange Romania, Vodafone, Cosmote, Zapp si RCS-RDS, ce opereaza serviul de telefonie mobila DigiMobil.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri