Sumele cheltuite in industria IT din intreaga lume vor scadea semnificativ in urmatorul an din cauza crizei financiare care a zguduit pietele globale din septembrie, a anuntat compania de cercetare IDC.
IDC estimeaza ca sumele cheltuite in tehnologia informatiei din intreaga lume vor creste cu 2,6% in 2009, in scadere fata de previziunile anterioare - de 5,9%. Este de asteptat ca aceste cheltuieli, in Statele Unite, sa creasca cu doar 0,9%, sub previziunea facuta de IDC in luna august, de 4,2%.

Deja sunt semne clare privind consumul de bani mai mic din industria IT, dupa ce mai multe companii au anuntat aceste masuri. Saptamana trecuta, Cisco System, una dintre companiile tehnologice importante care a raportat veniturile pe trimestrul trei, a avertizat ca vanzarea de echipamente a scazut foarte mult in timpul ultimei luni (octombrie).

Principalii jucatori din industria IT se asteapta ca vanzarile sa scada in acest trimestru, scrie presa internationala.

In ciuda declinului economic, cheltuielile pentru produsele IT si pentru servicii vor continua sa creasca in urmatorul an, dar intr-un ritm mai scazut, se asteapta compania de cercetare.

Industria IT “se afla intr-o pozitie buna chiar si pentru a rezista la declinului provocat de economia in impas”, a declarat John Gantz, din cadrul IDC.

Gantz a mai declarat ca tehnologia este implicata puternic in operatiuni importante ale unor companii si detine un hotarator in realizarea viitoarei eficiente si a productivitatii”. Soft-urile si serviciile, pe care companiile le folosesc pentru a salva bani, vor cunoaste o crestere puternica, in timp ce cheltuielile pentru segmentul hardware, cu exceptia bazelor de date, este de asteptat sa scada in 2009.

Cresterea va fi scazuta in Statele Unite, Japonia si Europa de Vest, care se va situa in jurul valorii de 1% anul viitor. Pietele emergente din ECE (Europa Centrala si de Est), Africa, America Latina si Orientul Mijlociu va continua sa cunoasca o “crestere sanatoasa”, cu toate ca ele vor fi la cote mai mici decat cele anterioare.

De altfel, IDC mai estimeaza ca rate de crestere apropiate de 6% vor fi inregistrate cel mai probabil in 2012, cand cheltuielile din industria IT vor fi “recuperate in totalitate”. Cu toate acestea, firma de cercetare estimeaza ca industria va pierde mai mult de 300 de miliarde de dolari in venituri datorita cererii mici din urmatorii patru ani.

Analistul IDC, Stephen Minton, a declarat ca sumele cheltuite in IT sunt bine situate de aceasta data fata de criza anterioara provocata de atacurile teroriste de la 11 septembrie. Recesiunea din 2001 si 2002, urmata de bula tehnologica, a fost caracterizata de companii prin cheltuieli foarte mari pentru produsele tehnologice.

Oricum, in aceasta perioada, nu sunt atatea bule care pot izbucni, sustin analistii. In timp ce companiile diminueaza cheltuielile ca raspuns la recesiune, totusi acestia continua sa vada investitiile din tehnologie ca o parte importanta a afacerii lor, a declarat Minton.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri