Misiunea noastra nu este sa garantam cifre de afaceri si profit pentru operatorii mobili, ci sa avem grija ca mediul concurential sa lucreze in avantajul consumatorului, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), Liviu Nistoran.

"Vodafone Romania si Orange Romania au peste 1,1 miliarde de euro la un loc, intr-o piata de 4,7 miliarde de euro si inteleg ca sunt suparati. Le inteleg pozitia si sunt normale asemenea reactii din partea unor operatori economici, dar scaderea nu va fi mare, doar de cateva procente si nu ii va afecta foarte mult. Dorinta mea este sa utilizam aceasta scadere a tarifelor ca pe o oportunitate de a sustine competitia", a adaugat Nistoran (foto), citat de NewsIn.

De asemenea, ANC va creea un index al costurilor de telecomunicatii in Romania, care va fi bazat pe tarifele principalele ale operatorilor si se va calcula ca medie ponderata la diversele tarife privind serviciile de comunicatii, de telefonie si internet. "Vom publica lunar acest index, cu intentia de a reflecta nivelul pietei si sper sa incepem sa-l publicam incepand de luna viitoare", a mai spus presedintele ANC.

Vodafone si Orange au respins joi, 20 noiembrie, propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii privind scaderea tarifelelor de interconectare si a pus sub semnul intrebarii statutul ANC de arbitru independent, corect si nepartinitor al pietei de telecomunicatii din Romania.

"Apreciem ca declaratiile presedintelui ANC, potrivit carora tarifele pentru serviciile mobile vor scadea cu 25-30% in urmatorii trei ani, ca urmare a diminuarii taxelor de interconectare, nu au nici un fundament de business si reprezinta doar un demers personal de imagine", au declarat reprezentantii operatorilor mobili.

Autoritatea Nationala de Comunicatii a propus joi, 20 noiembrie, impunerea de obligatii de orientare de costuri in sarcina tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila, respectiv reducerea tarifelor de interconectare, ceea ce ar duce la o scadere a facturilor in urmatorii trei ani.

Potrivit presedintelui ANC, Liviu Nistoran, tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila Orange si Vodafone vor scadea de la 1 ianuarie 2009 de la 6,4 eurocenti la 5,03 eurocenti. In paralel, Cosmote, Telemobil si RCS&RDS isi vor mentine tarifele neschimbate la 1 ianuarie 2009, dar din luna februarie a anului 2009, tarifele acestora se vor reduce la 6,4 eurocenti pentru Cosmote si Telemobil si 7,21 eurocenti pentru RCS&RDS.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si