"Acest interes masiv din partea utilizatorilor a incetinit functionarea corecta a site-ului, iar ca rezultat, unitatea de gestionare de la Haga si Comisia Europeana au luat decizia de suspendare temporara a bibliotecii digitale Europeana, pentru a preveni alte inconveniente. Acest lucru este o problema neasteptata, dar reprezinta, totodata, un semn incurajator ca cetatenii din Europa si din intreaga lume manifesta un mare interes pentru biblioteca digitala a Europei. Echipa Europeana si expertii Comisiei Europene lucreaza intensiv la proiect, pentru ca acesta sa fie online in cel mai scurt timp", a declarat pentru NewsIn Jonathan Purday.

Potrivit acestuia, site-ul, lansat joi, 20 noiembrie, a cedat din cauza interesului masiv din partea utilizatorilor. Cele trei servere care asigurau stabilitatea site-ului nu au putut face fata traficului de aproximativ 10 de milioane de hit-uri pe ora (3.000 utilizatori concomitent), informeaza NewsIn. Ca rezultat, initial site-ul a cedat pentru perioade de cateva minute pe o ora, devenind apoi foarte lent pe parcursul zilei. Dupa ce traficul a ajuns la 13 de milioane de hit-uri pe ora (4.000 utilizatori concomitent), serverele au cedat definitiv. Traficul cel mai mare a venit din Germania, Franta, Spania, Italia si Olanda. Statele Unite au generat de asemenea peste 4%.

"Pentru a face fata cererilor din orele de varf, atunci cand mii de utilizatori care cauta in aceeasi secunda lucruri diferite, proiectul trebuie stabilizat si dotat cu o capacitate mai mare de trafic. Comisia Europeana si echipa de management sunt increzatoare ca Europeana va fi online din nou pana la mijlocul lunii decembrie. Pot sa va spun ca echipa de administrare se astepta la un interes crescut in randul cetatenilor europeni pentru aceasta prima versiune de Europeana, dar nu la un asemenea nivel", a adaugat Purday.

Biblioteca digitala ar fi oferit utilizatorilor acces la aproximativ doua milioane de carti digitale, filme, picturi, ziare si inregistrari audio din cele mai mari colectii europene. Potrivit oficialilor, site-ul web al bibliotecii digitale a cedat dupa ce a inregistrat peste zece milioane de hit-uri pe ora. Utilizatorii pot totusi sa acceseze o previzualizare a bibliotecii, accesand site-ul Proiectului de Dezvoltare al bibliotecii, acest proiect fiind numai in limba engleza, in timp ce Europeana, versiunea integrala, detine o interfata in mai multe limbi.

Europeana va fi complet operationala peste doi ani, cand va cuprinde peste 10 milioane de opere. Prin comparatie, numai in bibliotecile nationale europene sunt aproximativ 2,5 miliarde de carti.

Citeste si:

Modelul pe care l-a avut Europeana este biblioteca "Google Book Search", lansata in 2004, care include, in prezent, sapte milioane de volume.

Cea mai mare problema care trebuie rezolvata pentru a duce la bun sfarsit acest proiect este trecerea documentelor in format electronic. Iar asta pentru ca doar 1% dintre cartile bibliotecilor nationale sunt disponibile in format digital, iar pana in 2012 se estimeaza ca aceasta cifra va ajunge la 4%. In aceste conditii, in paralel cu proiectul Europeana, UE va investi, anul viitor, 120 de milioane de euro pentru imbunatatirea tehnologiei de electronizare a documentelor si alte 40 de milioane pentru tehnicile de traducere automata.

Pana in prezent, pentru lansarea bibliotecii Europeana au fost cheltuite 2,5 milioane de euro.

Proiectul Europeana a fost propus de Franta, in 2005.