Companiile Alcatel si Ericsson vor furniza in urmatorii trei ani echipamente pentru modernizarea infrastructurii Romtelecom si trecerea la o noua retea, Next Generation Network (NGN). Valoarea proiectului este de circa 500 de milioane de euro. In luna iulie. Proiectul va permite Romtelecom sa furnizeze servicii Internet de mare viteza, noi aplicatii audio si video, precum si noi servicii de date si voce pentru clienti. De altfel, compania si-a propus ca, pana in anul 2007, sa atinga o cota de 70% din piata de sevicii Internet si transmisii de date.

In acelasi timp, Romtelecom urmareste sa transfere in totalitate traficul de voce pe suport Internet, asa numitul VoIP (Voice over Internet Protocol - voce pe suport Internet), cu efecte pozitive semnificative asupra costurilor de exploatare a retelei si cheltuielilor companiei.

Faptul ca situatia financiara a Romtelecom era pe minus, in urma cu trei ani de zile, precum si pretul redus al abonamentului telefonic, nu a permis decat efectuarea unor investitii minime in retea. In 2002, costul unui abonament telefonic era putin peste 2 euro. In prezent abonamentul este, in medie, de circa 5 euro. Reprezentantii Romtelecom sustin ca acest cost ramane scazut, in comparatie cu Ungaria (12 euro) si Polonia (9,7 euro). Media abonamentului telefonic la nivelul statelor Uniunii Europene este de circa 14 euro. Romtelecom nu se teme, deocamdata, de ceilalti competitori de pe piata de telefonie fixa, deoarece este constient ca pentru a crea si intretine o retea sunt necesare costuri foarte mari. Principalul concurent al Romtelecom ramane telefonia mobila.


Abonamentul telefonic este 5 euro in Romania si 14 euro in UE


Dividendele Romtelecom pe 2004 au fost folosite, in intregime, pentru reinvestire.

In primul trimestru al acestui an, Romtelecom a obtinut un profit net de 46,1 milioane de euro, in crestere cu peste 356% fata de perioada similara a anului 2004, in timp ce veniturile operationale au avansat cu 12%, pana la 225,7 milioane de euro. Romtelecom este cel mai important operator de telefonie fixa de pe piata autohtona, cu aproximativ 4,3 milioane de linii in exploatare.

Dintre acestea, 80% sunt digitale si 90% automate. In plus, compania opereaza peste 30.000 de kilometri de fibra optica.

Telefonul fix ajunge greu la tara

Linia de asteptate pentru montarea unui post telefonic este de 350.000 de cereri, din care doua treimi provin din mediul rural. Posibilitatea ca reteaua sa se dezvolte in mediul rural nu este optimista, deoarece costurile de instalare ale unei linii telefonice noi ajunge la 500 de euro, ceea ce nu permite recuperarea costurilor investitiei intr-o perioada rezonabila de timp.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri