Industria fraudelor financiare are un potential in valoare de 7 miliarde dolari, potrivit Symantec, cel mai mare producator de soft-uri de securitate, comparativ cu 5 mld. de dolari in perioada 1 iulie 2007 - 30 iunie 2008.

Aceasta industrie s-a dezvoltat cu furturi de informatii ale contului bancar incepand de la 10 dolari si numere ale cardului de credit vandute pentru mai putin de 7 centi fiecare.

Raportul care stabileste scala de globala de crime web pentru prima data a calculat valoarea «industriei» de furturi online presupunand toate limitele de card de credit frauduloase care au fost incheiate si toate conturile bancare golite.

Symantec a anuntat ca bunurile, serviciile si informatiile au fost trimise la cea mai mare viteza in jurul globului prin intermediul forumurilor online, gazduite de servere ale caror locatii geografice sunt schimbate constant pentru a nu fi gasite. Ilegalitatile web au fost observate crescand “foarte repede”, a anuntat compania, in ciuda lipsei de date comparative din anii trecuti.

“Aceste forumuri sunt o piata obisnuita unde oamenii joaca diferite roluri de cumparare si vanzare”, a declarat Liam O'Murchu, analist de securitate la Symantec. ”Ele fac sa para modele adevarate de afaceri”.

“Este ca si cum o afacere online ar contribui la aceasta. Este o piata libera in lucru si o piata internationala”, mai anunta raportul.

Citeste si:

Symantec monitorizeaza servere din intreaga lume pentru bazele acestui raport si a gasit mai mult de 69.000 de talharii de publicitate in ultimul an, trimitand 44.321.095 de mesaje catre forum-urile ascunse.

Symantec a gasit ca informatiile de pe cardurile de credit au fost cele mai avertizate categorii de bunuri si sevicii, acumuland 31% din total, urmata de conturile financiare cu 20%.

Daca vanzatorii sunt dispusi sa vanda orice ei ofera, suma ar putea sa atinga mai mult de 275 milioane dolari, aceasta reprezentand doar suma vanduta.

Cei mai multi utilizatori care au adaugat soft-uri piratate pentru a fi vandute provin din Statele Unite. Statele Unite gazduieste cele mai multe servere ale “economiei subterane”, cum au numit-o analistii, cu o cota de 41%, urmata de Romania, cu 13%, si America de Nord, care are cel mai mare numar de servere ale economiei subterane.

Totodata, ilegalitatile cibernetice din Rusia si Europa de Est par sa fie mult mai organizate decat omologii din America de Nord, care adesea sunt constituite din cunostinte care s-au intalnit pe forumurile online”, mai arata raportul.