╬nchirierea unui vad comercial cu perspective poate fi prohibitiva pentru majoritatea buzunarelor. Asta, in lumea reala. ╬n spatiul virtual, lucrurile stau putin diferit. Constructia unui magazin online nu este atat de costisitoare, iar intretinerea este chiar suportabila pentru foarte multi.
Asistam la o tendinta din ce ţn ce mai accentuata a companiilor mici si mari de a se pozitiona si pe Internet. ╬nceputul este acela al achizitionarii (inchirierii) unui nume de domeniu, bine-cunoscutul www.nume.ro (sau nume.com, nume.net). La sfÔrsitul primului trimestru al anului 2005, ţn lume fusesera ţnregistrate peste 76,5 milioane nume de domenii, se afirma ţntr-un raport al VeriSign. ╬n RomÔnia, o statistica neoficiala arata ca numarul domeniilor ţnregistrate se apropie de 100.000.

De unde ţncepem?

╬ntotdeauna trebuie sa va documentati ţnainte de a cumpara un nume de domeniu. Domeniul pe care vi-l doriti este unul distinctiv? Altfel spus, nu exista nici o marca ţnregistrata care sa se confunde cu acel nume de domeniu? Ce fel de domeniu va doriti? Unul cu rezonanta internationala (ä.comô, ä.netô, ä.bizô etc.), sau unul national (ä.roô)? Trebuie sa aveti in vedere faptul ca inregistrarea domeniilor ä.roô confera la acest moment dreptul de a va folosi de ele pentru totdeauna (ţn termeni tehnici, acest drept se cheama drept de folosinta exclusiva). Alte tipuri de domenii va ofera ţnsa doar posibilitatea ţnnoirii anuale a calitatii de proprietar (la domeniile ä.comô plata este anuala, iar ţn conditiile ţn care nu se mai face plata domeniul este pierdut).

Odata ce v-ati decis, mergeti la un vÔnzator online: spre exemplu, www.rnc.ro pentru domeniile ä.roô, unde un astfel de domeniu costa 61 de dolari, in-cluzand TVA, www.softhost.ro ori www.domreg.ro, unde un domeniu ä.comô sau ä.netô costa 15 dolari anual.

Primul venit, de obicei servit

Indiferent de vÔnzator, regula de baza a ţnregistrarii numelor de domenii este simpla: äPrimul venit, primul servitô. Dar aceasta este o regula cu unele exceptii. Cumparatorului i se precizeaza ca äacceptarea unei aplicatii si ţnregistrarea unui nume de domeniu nu ţnseamna ca i se recunoaste dreptul legal de a folosi acel domeniu, de exemplu cazul numelor de domenii ce se refera la marci ţnregistrate, nume de firma sau de personalitati bine cunoscuteô. Pot exista astfel situatii ţn care numele de domeniu ţnregistrat de unii cumparatori sa fie apoi trecute, prin interventia instantei judecatoresti, ţn proprietatea altor persoane.
╬n RomÔnia, astfel de actiuni de recuperare a unor nume de domenii au fost si sunt relativ rare. Astfel, ţn anul 2000, Tribunalul Bucuresti Sectia a III-a Civila a pronuntat o sentinta prin care domeniul www.airfrance.ro ţi revenea companiei aviatice, ţn 2001 s-a intamplat la fel cu www.coca-cola.ro, si, ulterior, ţn 2003, au venit la rÔnd www.asirom.ro, www.topghid.ro, www.billa.ro, www.swissair.ro . ╬n total, pana in prezent, putem vorbi de zeci de decizii similare celor de mai sus.

Atentie la typosquatteri!

Domeniul ar trebui sa reflecte fie denumirea, fie aria de activitate a companiei dumneavoastra. ╬n situatia ţn care sunteti detinatorul unei marci ţnregistrate, domeniul ar trebui sa fie identic cu transcrierea literala a marcii ţn cauza. Puteti opta si pentru ţnregistrarea mai multor nume de domenii pentru aceeasi afacere. Spre exemplu, ţnainte ca America Online sa anunte preluarea Time Warner, au fost ţnregistrate cel putin 20 de nume de domenii care ar fi putut fi utile pentru viitoarea companie, incluzÔnd: AOLTime.com, AOLTW.com, AmericaOnline TimeWarner.com etc.

╬n acelasi timp, ati putea lua ţn considerare si ţnregistrarea unor nume de domenii care pot reprezenta scrierea gresita a domeniului companiei dumneavoastra. ╬n cazul Google.com, puteti observa cu usurinta ca atÔt www.gogle.com, cÔt si www.goolge.com sau chiar www.gooogle.com, merg tot la faimosul motor de cautare. ╬n acest fel, va puteti feri de eventuala pierdere a utilizatorilor care scriu gresit adresa domeniului dumneavoastra si preţntÔmpinati situatia ţn care diverse persoane vor dori sa beneficieze de pe urma succesului pe care ţl veti avea in afaceri. ╬n America a fost inventata si denumirea ätyposquattersô pentru acesti exploatatori ai greselilor de dactilografiere ale utilizatorilor. Tot acolo exista si o lege aplicabila acestei situatii. ╬n RomÔnia nu avem un text comparabil, desi ţn unele cazuri (domeniul este marca ţnregistrata) detinatorul se poate proteja de acest fel de profitori.

Cum se vinde un domeniu

Domeniile de Internet sunt, ţn general, transferabile. Este normal, atÔta vreme cÔt un domeniu poate sa constituie un pas imens ţn reusita ţn afaceri a unei companii. Ar trebui amintit aici ca, spre exemplu, domeniul Business.com a fost vÔndut pentru 7,5 milioane dolari, ţn timp ce Loans.com si Wine.com au fost ceva mai ieftine, valorÔnd ädoarô 3 milioane de dolari.

╬n cazul domeniilor ä.roô, transferul numelui este posibil, cu unele conditii ţnsa. Detinatorul actual trimite prin fax la RNC un document semnat prin care ţsi exprima acordul privind renuntarea la numele respectiv. Este ciudat totusi ca RNC mentine ţnca ţn vigoare o clauza obligatorie a acestei cereri de transfer: äMentionam ca transferul dreptului de folosinta asupra domeniului a fost facut cu titlu gratuitô. Cu alte cuvinte, ţnca nu este permisa vÔnzarea numelor de domeniu ä.roô. Cel putin nu oficial pentru ca vÔnzarea numelor de domenii este o practica fireasca si veche in RomÔnia. Iata una dintre modalitatile de ocolire a legii: infiintezi o firma, treci domeniul gratuit ţn patrimoniul acesteia si apoi vinzi afacerea. ╬n realitate, firma nu valoreaza nimic fara acel domeniu de Internet. Vinzi aplicatia care sta ţn spatele unui domeniu de Internet, desi aplicatia costa mult mai putin decÔt domeniul ţn sine.

Capcane de evitat

Aveti grija ca numele dumneavoastra sa apara pe viitor ca nume de proprietar al domeniului in baza de date de la RNC (www.rnc.ro). Altfel spus, ţnregistrarea domeniului trebuie sa fi fost facuta pe numele dumneavoastra. Cereti sa va fie emisa o factura fiscala pentru achizitia numelui de domeniu, factura pe care sa scrie clar äachizitie domeniu internet www.nume.roô, ţn dreptul produsului comandat.

Uneori vi se pot prezenta oferte extrem de atractive, cu privire la ţnceputul unei afaceri pe Internet (nume de domeniu, gazduire, publicitate, toate in cadrul unui pachet extrem de atractiv ca pret). Va sfatuim sa fiti ţndeajuns de curiosi ţncÔt sa cititi conditiile ţn care se face prestarea acelui serviciu integrat.Acum cÔtiva ani, unii romÔni au aflat cu stupoare ca numele de domeniu pe care ţl achizitionasera printr-o astfel de procedura le era, de fapt, doar ţnchiriat.
╬nchirierea este o alta capcana de evitat. Pentru a ţnchiria, trebuie sa stiti cu adevarat ce va doriti de la acel nume de domeniu. N-o sa-l puteti transforma niciodata ţntr-o marca ţnregistrata. ╬n plus, au aparut deja situatii cand cel care inchiriaza nu-si plateste datoriile si pierde dreptul de proprietate asupra domeniilor inchiriate. Astfel, chiriasii raman äpe drumuriô, desi nu sunt rau-platnici. Ori sunt nevoiti sa accepte conditiile impuse de noul proprietar al domeniului, care uneori pot fi draconice.

De regula, ţnchirierea este o alternativa atunci cÔnd numele de domeniu va fi folosit pentru o perioada limitata de timp (campanii promotionale). Trebuie sa aveti ţn vedere faptul ca investitiile ţn promovarea domeniului ţnchiriat sunt pe termen foarte scurt. Daca va hotarÔti sa ţnchiriati, aveti grija la termenii contractului si la posibilitatea de a prelungi acest termen. ╬ncercati sa impuneti cÔt mai multe garantii si despagubiri pe care le va plati detinatorul domeniului daca nu respecta contractul. Ar fi preferabil sa puteti strecura o clauza care va permite sa preluati domeniul ţn proprietate la finalul ţnchirierii. Verificati daca persoana care ţncearca sa va ţnchirieze domeniul este detinatoarea de drept a acestuia.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea IT & C »Setari Cookie-uri