Potrivit Gartner, cresterea vanzarilor de telefoane smartphone a ajuns la 11,5% in al treilea trimestru din 2008 si este de asteptat sa continue sa scada, aproape 36,5 milioane de smartphone-uri fiind expediate in intreaga lume, in aceeasi perioada.

"Actualul climat economic influenteaza in mod negativ vanzarea dispozitivelor high-end si ne asteptam ca piata de telefoane smartphone sa continue sa creasca, dar intr-un ritm mult mai lent. Desi principalii operatori de telefonie mobila subventioneaza din ce in ce mai multe smartphone-uri pentru a le oferi la preturi mai mici, obliga utilizatorul la un contract de doi ani, cu un plan de rate lunare care sunt inca prea scumpe pentru beneficiar", a declarat Roberta Cozza, analist principal la Gartner.

Potrivit Gartner, Nokia a inregistrat o scadere a vanzarilor de trei procente, comparativ cu anul trecut. Totusi, compania a livrat 42,4% din totalul global, dar a inregistrat probleme, neavand un telefon smartphone cu ecran touch-screen pe piata, care sa faca diferenta. N97, smartphone-ul cu ecran tactil de la Nokia si contracandidatul iPhone-ului de la Apple, este programat pentru intrarea pe piata la jumatatea anului viitor.

Citeste si:

Performantele in scadere ale Nokia au afectat de asemenea si Symbian, sistemul de operare ale telefoanelor smartphone Nokia, avand ca rezultat scaderea cotei de piata a sistemului de operare mobil cu 50%, pentru prima data. Gartner estimeaza ca Symbian-ul va continua sa scada in popularitate.

Potrivit Gartner, Apple a inregistrat cresteri la vanzarile de telefoane smartphone de 300%, devenind astfel cel de-al treilea mare furnizor de pe piata.

Research in Motion (RIM) a avut de asemenea un trimestru bun, cu cresteri ale vanzarilor de peste 80%. Potrivit Gartner, smartphone-ul BlackBerry Storm va impulsiona vanzarile si are potentialul de a deveni un produs major pentru compania canadiana.