Ca si rivalii sai din industrie, Lenovo se confrunta cu o scadere a cererii pentru produsele sale dupa ce economia globala a incetinit, iar consumatorii casnici si companiile au redus cheltuielile pentru IT.

Lenovo detine o importanta rezerva de bani si a anuntat ca este deschisa catre achizitii pentru o consolidare in industria de PC-uri, insa nu a dat numele partilor cu care se afla in discutii si a anuntat ca la aceasta ora nu exista negocieri formale.

Recent, presa braziliana a anuntat ca atat Lenovo, cat si Dell, compania rivala, sunt interesate de cel mai mare producator de computere din Brazilia, Positivo Informatica (PI).

De asemenea, divizia de PC-uri a Fujitsu-Siemens este o alta companie aflata pe lista de cumparatori ai Lenovo.

“Directorii au confirmat ca Lenovo a avut anumite discutii preliminare cu companii independente privitor la potentiale investitii si achizitii”, a declarat presedintele Lenovo, Yang Yuanqing.

“Este o oportunitate pentru Lenovo sa cumpere actiuni in afara tarii. Detine un nivel ridicat de finante, dar sincronizarea sa este ingrijoratoare deoarece piata este foarte prudenta”, a declarat Ben Kwong, KGI Asia.

Citeste si:

Lenovo ar putea finanta achizitia PI din bani proprii, evitand dezordinea din pietele financiare, avand in vedere ca are venituri nete de 1,5 miliarde dolari, iar valoarea actuala a companiei este de 215 milioane dolari, anunta compania de cercetare Daiwa.

Potrivit JP Morgan, Lenovo este de ceva vreme in cautare de achizitii pentru a-si atinge targetul sau de crestere.

“Asadar, daca pretul este corect, Lenovo este dispusa sa plateasca in plus pentru o achizitie”, a declarat analistul JP Morgan, Charles Guo, adaugand ca, potrivit criteriilor Lenovo, orice companie-tinta ar trebui sa fie printre jucatorii regionali si sa aiba vanzari mai mari de 2 milioane de PC-uri.

Guo a declarat ca pozitia financiara a Lenovo poate sa se deterioreze la 700-800 de milioane dolari in urmatoarele luni, dar ramane un nivel confortabil pentru achizitiile mai mici.

La inceputul acestui an, Lenovo a postat o scadere a profitului trimestrial de 78% pana la 23,44 milioane dolari, sub previziuni, si a avertizat ca perspectivele companiei sunt sumbre.

Cota de piata combinata intre Lenovo si PI ar putea fi de aproximativ 7,9%, a declarat Daiwa, nu destul pentru a ajuta Lenovo sa micsoreze diferenta dintre ei si Acer.