Industria de semiconductori se confrunta cu una dintre cele mai dure perioade din istoria sa, cu vanzari globale de chip-uri care vor scadea, in premiera, pentru doi ani consecutivi, au anuntat analistii de la compania de cercetare Gartner.
Compania de cercetare a preconizat ca vanzarile de chip-uri din intreaga lume vor fi anul viitor de 219,2 miliarde dolari anul viitor, in scadere cu 16,3% fata de 2008. Aceasta este urmata de revizuirea de saptamana trecuta privind scaderea de 4,4% in vanzari pentru acest an comparativ cu 2007, scrie PCWorld.

Daca predictiile Gartner sunt corecte, ar putea fi prima data in istoria industriei de semiconductoare cand veniturile ar scadea pe parcursul a doi ani, dupa zeci de ani de crestere continua.

Declinurile au fost produse de criza economica globala, care “musca” din vanzarile echipamentelor high-tech, cum ar fi PC-urile si telefoanele mobile, precum si alte produse ca automobilele si echipamentele industriale automatizate, a declarat Andrew Norwood, din partea Gartner.

Declinul de anul viitor ar putea fi cel mai greu inregistrat vreodata, a declarat Norwood. Acesta a mai avut loc in 2001, cand vanzarile globale de chip-uri au scazut cu 32,5% in timpul crizei dot-com. Dar 2001 a fost urmat de doi ani de crestere pregnanta, iar criza a fost inregistrata doar in sectorul IT.

Nivelul redus al stocului este de aceasta data un punct luminos pentru industrie. Avand mai putine produse de sustinut pe canalul de vanzare ar putea ajuta furnizorii sa isi revina mult mai repede decat au facut-o in 2001, a anuntat Gartner.

Industria memoriilor RAM (Random Access Memory) ar putea, de asemenea, aduce o usurare, cu toate ca Gartner a numit-o “o zona periculoasa”. Furnizorii de memorii RAM sufera foarte tare in ziua de azi, ceea ce ii va forta sa reduca productia sau se vor confrunta cu un val de fuziuni si falimente, a anuntat Gartner. In fiecare caz ar putea ajuta sa stabileasca preturile in a doua jumate a anului urmator, moderand declinurile, a mai anunta compania de cercetare.

Cel mai rau lucru care ar putea sa se intample pentru guverne este sa inceapa sa ofere capital pentru producatorii de memorii RAM, a declarat Norwood, care ar vrea o sprijinire artificiala a industriei si prelungire a dificultatilor.

Criza economica deja a determinat multi furnizori de chipuri sa isi reduca estimarile, dupa ce cererea pentru computere, memorii si alte tipuri de chip-uri a scazut.

Saptamana trecuta, Texas Instruments, care produce multe dintre chip-urile pentru telefoanele mobile, si-a redus estimarile de profit pentru trimestrul curent pana aproape de cel din al treilea si a declarat ca veniturile ar putea fi mai mici decat s-au asteptat. Advanced Micro Devices a anuntat ca veniturile pentru al treilea trimestru fiscal ar putea sa scada cu 25%, dupa ce vanzarile de PC-uri au scazut in toate partile lumii, in special la consumatorii casnici.

Anterior Gartner a anuntat ca veniturile din chip-uri din intreaga lume ar putea sa scada cu doar 2,2% anul viitor. Compania a revizuit estimarea deoarece “criza financiara are un impact negativ si fara precedent asupra vanzarilor si profiturilor din trimestrul al patrulea din 2008”.

Gartner se asteapta ca industria de chip-uri sa isi revina in cativa ani, cu venituri globale crescand cu 14,6% in 2010 si 9,4% in 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri