Vanzarile de PC-uri portabile au ajuns pana la 38,6 milioane, comparativ cu vanzarile de desktop-uri care au scazut cu 1,3% ajungand la 38,5 milioane. De asemenea, compania de cercetare a mai anuntat ca va mari estimarea pentru vanzarile din 2008 la o crestere de 13%.

Notebook-urile au sporit vanzarile celor mai mari producatori de PC-uri, Hewlett-Packard si Dell, dupa ce preturile pentru modelele portabile au scazut. Pentru a stimula cresterea, Dell si Hewlett-Packard s-au orientat catre clientii din afara Statelor Unite dupa ce cumparatorii americani au fost afectati de recesiune.

Hewlett-Packard si-a mentinut pozitia de lider cu 18,8% din piata, iar Dell este a doua companie cu 13,9%, a anuntat iSuppli.

Acer Inc, al treilea producator de PC-uri, si-a marit cota de vanzare cu 45%, acumuland 12,2% din piata, a anuntat iSuppli. Laptop-urile de mici dimensiuni si la preturi reduse cunoscute de netbook au participat in mare parte la aceasta crestere.

Citeste si:

“Strategia companiei de netbook-uri este de a plati dividente”, a declarat Matthew Wilkins, analist iSuppli. Acer a introdus modelul de netbook AspireOne in luna iunie, ajutand compania sa posteze o crestere de 4% in profitul din trimestrul al treilea.

Piata totala de PC-uri va creste cu 13% in acest an, in crestere fata de previziunea anterioara de 12,5%, a anuntat iSupply. Totodata vanzarile de PC-uri vor creste cu 4,3% in 2009, sustin cercetatorii.

In comparatie, compania de cercetare IDC a prezis ca vanzarile de PC-uri vor creste cu doar 3,8% in 2009. Valoarea acestor vanzari va scade cu 5,3% dupa ce companiile vor economisi mai mult si consumatorii se vor indrepta catre preturile scazute, a anuntat compania de cercetare IDC.