Dupa sapte ani de crestere, economiile instabile vor diminua cheltuielile pentru produse IT si servicii cu 3%, in acest an, potrivit companiei de cercetare Forrester Research.

In cel mai recent raport lansat, compania de cercetare in tehnologie a anuntat ca recesiunea din Statele Unite si din alte tari ar putea fi principalul motiv al scaderii cheltuielilor, iar curentele fluctuatii ale monedelor vor fi al doilea factor.

In timp ce compania a indicat o rata de crestere cu 3% pentru 2009 bazata pe media de pondere a valutelor locale, Forrester a declarat ca in termenii dolarului american piata globala ar putea scadea cu trei procente, la 1,66 miliarde dolari, dupa o crestere de 8% in 2008.

Forrester a anuntat ca in timp ce instabilitatea dolarului american a crescut veniturile din 2008, puterea dolarului din 2009 va afecta veniturile.

Compania de cercetare a prezis o crestere pentru companii datorita monedei euro instabile la inceputul lui 2009, cum ar fi furnizori ca Alcatel-Lucent, Ericsson, SAP si Nokia Siemens.

Totusi, este probabil ca aceasta sa fie pe o perioada redusa de timp, o data ce dolarul revine la o valoare redusa fata de euro, a mai anuntat Forrester.

In timp ce piata se va modifica pentru toate cheltuielile din tehnologie in 2009, Forrester prevede ca unele sectoare se vor descurca mai bine decat altele.

“Vanzarea de soft-uri va merge mai bine decat alte categorii, dar toti furnizorii se vor confrunta cu o perioada dificila la sfarsitul lui 2009 sau la inceputul lui 2010”, a declarat vice-presedintele Forrester Andrew Bartels.

El a declarat ca achizitionarea de soft-uri din 2009 va fi neschimbata fata de 2008, la 388 miliarde dolari, in timp ce piata computerelor va scadea cu 4%, la 434 miliarde dolari pentru produse cum ar fi PC-urile, server-ele, perifericele si echipamente de stocare.

Piata echipamentelor de comunicare, care include router-e, switch-uri si aparate de teleconferinta, va scadea cu 3%, la 353 miliarde dolari in 2009, potrivit Forrester.

De asemenea, compania se asteapta ca serviciile IT si piata de outsourcing sa scada cu 3%, la 484 miliarde dolari. Cheltuielile din IT ar putea recupera o crestere de 9% in 2010 in termenii dolarului american si 6% in termenii monedelor locale, mai anunta Forrester.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Setari Cookie-uri