Anuntul vine la o zi dupa ce producatorul de microprocesoare folosite la PC-uri a redus preturile la o parte din procesoare, si la o saptamana dupa ce a raportat un declin al veniturilor in trimestrul al patrulea din cauza cererii scazute.

Intel a anuntat ca vrea sa inchida doua fabrici de asamblare, una din Penang, Malaiezia si cealalta din Cavite, Filipine. Compania va opri productia la o fabrica de carcase din Hillsboro, Oregon si va opri unele operatiuni ale fabricii din Santa Clara, California.

Aceste modificari vor afecta aproximativ 6.000 de locuri de munca, dar nu toate posturile ar putea fi reduse, a anuntat Intel intr-un comunicat de presa. Producatorul de chip-uri a anuntat ca vrea sa ofere unor lucratori posturi la alte fabrici, adaugand ca restructurarile vor avea loc pana la sfarsitul lui 2009.

“Nu este nicio surpriza dat fiind faptul ca primul trimestru este probabil sa fie unul dificil, iar ei incearca acum sa faca ceva pentru a reduce costurile in pozitii in care are sens”, a declarat Taunya Sell, analist Ragen Mackenzie, divizie a Wells Fargo.

Saptamana trecuta, Intel a declarat ca veniturile din al patrulea trimestru au scazut cu 23% fata de perioada similara a anului anterior, iar profitul a scazut cu 90%. De asemenea, a refuzat sa ofere previziuni trimestriale detaliate, citand incertitudinea economica.

Citeste si:

Analistii au fost prudenti in privinta estimarilor Intel pentru acest an dupa ce vanzarile de chip-uri au scazut dramatic. Producatorii de PC-uri si alte companii IT au ajustat stocurile si au redus preturile.

De asemenea, Intel se confrunta cu competitia venita din partea noilor chip-uri produse de Advanced Micro Devices (AMD), care sunt foarte ieftine.

In aceasta saptamana, Intel a anuntat ca a redus preturile la unele procesoare, care include reduceri de preturi mai mari de 40% la unele chip-uri cu o putere mare.

Profitul din al patrulea trimestrul al Intel Corp a scazut cu 90%, in contextul in care recesiunea a dus la scaderea cererii pe piata de profil. Profitul net al companiei a scazut la 234 milioane dolari, sau 4 centi/actiune, de la 2,27 miliarde dolari, sau 38 centi/actiune, in aceeasi perioada a anului trecut, conform unui comunicat al companiei.

Veniturile au scazut cu 23%, la 8,23 miliarde, in conformitate cu un raport preliminar emis saptamana trecuta. Compania se confrunta cu cea mai grava perioada din 2001, in conditiile in care cererea pentru calculatoare personale a scazut, iar producatorii folosesc chip-urile aflate pe stoc decat sa comande unele noi.