Piata globala de telefoane mobile va scadea cu 9% in acest an, fiind primul declin inregistrat din 2001, iar prima jumatate a anului se anunta sumbra dupa ce caderea economica a micsorat cheltuielile IT alocate de consumatori pentru, a anuntat compania de cercetare Stategy Analytics (SA).

“Ne asteptam ca prima jumatate din 2009 sa fie foarte slaba, dupa ce industria este lovita de doua variabile: incetinirea vanzarilor de dupa Sarbatori in pietele dezvoltate si cererea scazuta din Asia”, a anuntat SA, potrivit Financial Times.

Compania de cercetare estimeaza ca 1,08 miliarde de telefoane mobile vor fi vandute in acest an, in scadere fata anul 2008, cand au fost comercializate 1,18 miliarde, aceasta fiind prima scadere anuala dupa cea din 2001 cand vanzarile au cazut cu 6%, iar piata a cunoscut o premiera de la inceputurile industriei in 1983.

Declinul economic a provocat cea mai mare scadere a industriei in trimestrul al patrulea din 2008, dupa perioada neagra din octombrie-decembrie 2001, cu vanzari in scadere cu 10% pe an, la nivelul de 295 milioane de unitati, anunta SA.

Este prima data cand vanzarile din trimestrul al treilea au fost mai mari decat cele din trimestrul al patrulea ce cuprinde Sarbatorile de iarna.

“Retailerii au golit stocurile existente din cauza ingreunarii creditarii, in timp ce consumatorii au amanat noi achizitionari din cauza fricii de recesiune”, a anuntat compania.

Raportul SA vine la o saptamana rezultatele si previziunile sumbre din partea unor companii precum Nokia, Samsung, LG si Apple.

Greii IT&C-ului mondial anunta rezultate financiare slabe si trec la concedieri


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si