Tarifele de interconectare incing din nou spiritele pe piata telecom

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a incheiat consultarea publica privind reducerea tarifelor de interconectare, astfel, de la 1 iulie 2010 Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil vor practica un tarif de 5,03 eurocenti.

“Am incheiat consultarea nationala pe marginea proiectelor de decizie privind interconectarea cu operatorii de telefonie mobila. Ne mentinem decizia de a reglementa tarifele de interconectare ale tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila. In plus fata de propunerea initiala, am decis introducerea unei noi etape de reducere la 1 iulie 2010 pentru Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, cei trei operatori care nu au fost pana in prezent supusi obligatiei de control al tarifelor”, a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Astfel, tarifele maxime pentru serviciile de terminare a apelurilor in retelele Cosmote si Telemobil vor scadea in trei etape, conform unei pante de ajustare de 15 luni, pana la atingerea simetriei cu tarifele Orange si Vodafone la data de 1 iulie 2010. Pentru ca a intrat recent pe piata telefoniei mobile, RCS&RDS va beneficia de o panta de ajustare mai lunga.

“Reducerea graduala a tarifelor asigura predictibilitatea pe aceasta piata, dand operatorilor care nu au fost reglementati pana in prezent posibilitatea de a-si ajusta planurile de afaceri, si ofera, in acelasi timp, o armonizare a tarifelor pe parcursul perioadei de tranzitie catre tarife simetrice”, a mai declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Forma finala a deciziei privind tarifele de interconectare pentru operatorii mobili va fi transmisa Comisiei Europene si autoritatilor de reglementare din celelalte state membre, care pot transmite observatii in termen de o luna de la notificare.

Reprezentantii Vodafone Romania considera ca intarzierea in atingerea simetriei genereaza un dezechilibru pe piata comunicatiilor mobile, iar cei trei operatori (Cosmote, Zapp si RCS&RDS) ar primi o subventie din partea celor doi mari operatori.

"In opinia noastra, reglementarea tarifelor de interconectare pentru Cosmote, Telemobil si RCS & RDS era absolut necesara, mai ales ca pentru doi dintre acesti operatori survine la mai bine de 10 ani de la intrarea pe piata. Cu toate acestea, ne-am fi asteptat ca atingerea simetriei tarifelor sa se produca inca din cursul acestui an, si nu din iulie 2010”, au declarat oficialii Vodafone.

Potrivit Orange Romania, forma finala a deciziei privind tarifele de interconectare pentru operatorii mobili rezolva partial lucrurile. „Aceasta inca mai creeaza avantaje pentru anumiti operatori care activeaza deja de zece ani pe piata locala a telecomunicatiilor”, au declarat reprezentantii companiei.

Din punct de vedere al Telemobil SA, reducerea tarifelor de interconectare este, ca principiu, benefica pentru piata de telefonie (stimuland competitia), cu conditia sa se faca la nivel de costuri pentru toti operatorii de pe piata.

Telemobil SA considera ca reducerea tarifelor stimuleaza competitia cu conditia sa se faca la nivel de costuri pentru toti operatorii, iar ANC nu a respectat ordonanta 34/2002.

“In forma prezenta, aceasta decizie este benefica exclusiv celor doi operatori mari, care, fiind in imposibilitatea de a mai realiza aceleasi profituri din serviciile de interconectare, au fost ‘recompensati’ de autoritate prin posibilitatea reducerii costurilor fara sa le afecteze profitul. Constatam cu parere de rau ca ANC nu a aplicat prevederile obligatorii din Ordonanta 34/2002, conform careia tarifele de interconectare trebuie reglementate numai in anumite situatii si tinand cont exclusiv de costurile unui operator”, a declarat Carmen Lazar, Head of Corporate Affairs al Telemobil.

Potrivit acesteia, in cazul de fata, pentru a putea gasi o solutie in vederea reglementarii tarifelor operatorilor mici, s-a dat prioritate unor recomandari, fara valoare juridica, emise la nivelul unor grupuri de lucru si fara sa se tina cont de prevederile imperative ale legislatiei romanesti si europene aplicabile. “Aplicarea deciziei in forma actuala face ca operatorii cu cota de piata mult mai mica sa fie supusi unui proces de reglementare mult mai aspru decat in cazul reglementarii initiale a celor doi mari operatori”, a mai declarat Carmen Lazar.

In opinia lui Spyridon Spyropoulos, External Business Affairs Director Cosmote Romania, formei initiale a proiectului i-au fost aduse modificari relevante, insa compania isi pastreaza comentariile pentru momentul cand va exista versiunea finala a acestei decizii ANC.

Pe piata romaneasca a comunicatiilor mobile activeaza Orange Romania, Vodafone, Cosmote, Zapp, RCS&RDS si Romtelecom.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri