Google a inceput sa se “joace” cu tehnologia Gears in urma cu cativa ani, incercand sa valorifice potentialul functionalitatii offline-ului si in aplicatii web cum sunt Google Docs sau Reader. Cea mai noua gaselnita offline a Google, promisa de ceva vreme este Gmail.
Ideea pe care a avut-o Google a fost salutata imediat si a devenit un hit in materie tehnologica, deoarece, datorita acesteia, utilizatorii aveau posibilitatea de a sta in permanenta conectati cu mediul online, atunci cand aveau cea mai mare nevoie si se aflau, de fapt, in spatiul... offline.

De exemplu, utilizatorii Google Docs pot continua sa lucreze la documentele persoanele chiar daca conexiunea la Internet este indisponibila. Mai mult, modificarile efectuate la nivelul documentului respectiv atunci cand reteaua de Internet nu functiona vor fi facute automat cand utilizatorul se va conecta la o sursa de net.

Insa cei mai multi consumatori de tehnologie nu s emultumesc doar cu atat si vor sa poata accesa contul personal de Gmail chiar si atunci cand nu sunt online. Acestia isi doresc s apoata primi si raspunde e-mail-urilor chiar si cand sunt offline.

Dupa luni de experimente, Google are curajul sa lanseze, in sfarsit, varianta offline a Gmail. Acest nou feature ar trebui sa permita posesorilor de conturi Gmail sa verifice si sa trimita e-mail-uri chiar daca nu sunt conectati la Internet. “Aplicatia este foarte utila, intrucat userii pot accesa si folosi acest serviciu de pe orice computer”, spun cei de la Google.

Prin modulul offline, folder-ul local de mesaje din contul de Gmail sunt descarcate in calculatorul de pe care se performeaza actiunea respectiva. Iar in timp ce utilizatorul se conecteaza la Internet, folder-ul se sincronizeaza cu serverele Gmail si informatiile se actualizeaza automat. In cazul in care conexiunea la Internet nu mai functioneaza, Gmail trece automat pe modul offline si utilizeaza datele stocate in hard disk-ul calculatorului in loc sa le foloseasca pe cele transmise prin retea. Singurul lucru care face distinctia intre modul offline de cel online este o mica icoana localizata in coltul din dreapta a ferestrei Gmail.

Modulul offline permite utilizatorilor sa faca, in mare parte, aceleasi lucruri pe care le-ar face daca ar fi online - acestia pot trimite mail-uri cu atasamente, spre exemplu. In realitate insa, mesajele trimise se duc in dosarul Outbox si se expediaza automat in momentul in care Gmail detecteaza o conexiune la Internet.

Ceea ce face ca acest modul sa mearga este tehnologia Gears. Persoanele obisnuite deja cu aplicatiile Google, stiu ca gigantul IT a adus modulul offline si la o serie de alte servicii. Este cazul Reader si Google Docs; urmatoarea aplicatie care va trece pe acest sistem pare a fi, conform surselor citate de TG Daily, Calendarul Google.

Pentru ca functia offline a Gmail sa functioneze sunt necesare cateva setari facute manual. Solutia va fi disponibila incepand cu urmatoarele zile, mai intai in Statele Unite si Marea Britanie, iar apoi in restul “pietelor Gmail”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri