Gigantii Intel si Microsoft plaseaza in centrul casei digitale PC-ul, dar Gartner crede ca playerul DVD va fi centrul nevralgic al retelei inteligente peste cinci ani. Astazi destinat lecturii si inregistrarilor de discuri, acest echipament are un viitor care promite, fiind destinat sa devina veritabil server multimedia in locuinte.

Institutul american prevede o convergenta intre playerele DVD dotate si cu functie de inregistrare si decodoarele de televiziune prin cablu sau satelit. In case, va exista un singur echipament pentru a viziona filme, a asculta CD-urile audio si a receptiona programele TV. Iar DVD playerul conectat la Internet va permite descarcarea continutului video sau muzical de pe web si-l va putea stoca pe hard-disk-ul intern. Aceste fisiere pot fi apoi citite pe reteaua domestica, transferate spre un player portabil digital sau inregistrate pe CD sau DVD. Multifunctionalele acestea capabile de minuni vor fi comercializate pe scara larga in 2010.

Si in Romania tendinta aceasta se manifesta deja. In primavara trecuta, Altex a lansat Davio Media Center, sistem home entertainment integrat. Produsul inglobeaza cele mai performante facilitati oferite de tehnologia digitala, care pot fi accesate prin intermediul unei singure telecomenzi. Trebuie tinut cont ca DVD playerul a evoluat si i s-a adaugat redare MP3, JPG sau, mai nou, Divx si scriere direct pe DVD, spune Alexandru Cirlan, marketing manager la Flamingo. Asta insa il apropie mult de PC: Trendul actual este spre calculatoare multimedia, ce vor ocupa un loc central in sufragerie, functionand ca server multimedia (va stoca poze, filme, muzica) si de pe care se va putea rula in orice camera a casei semnalul respectiv, video, audio sau mixt. Are toate facilitatile unui DVD/Divx player/recorder, si in plus are atributele pe care le gasim doar la PC: permite rularea de jocuri, navigarea pe internet, tiparire, conectare in retea. Produsul care inglobeaza toate aceste facilitati este un hibrid, insa mult mai aproape de un calculator din punctul de vedere componentei, decat de un DVD player, explica Cirlan, dar ca design, influenta e clar venita din zona HiFi, acesta semanand cu traditionalele statii de amplificare, DVD/CD playere. Acest produs face deja pasi uriasi spre toate casele romanilor.

In urma cu ceva ani, se achizitiona un simplu DVD player, sunetul fiind redat de difuzoarele televizorului, insa astfel se rata tocmai principala calitate a DVD-ului: sunet de calitate pe 5.1 canale, spune Cirlan. Acum, DVD-playerele sunt achizitionate impreuna cu boxe, intr-un sistem dedicat si perfect echilibrat - sistemele Home Cinema/Theatre.

Produsul care inglobeaza toate aceste facilitati este un hibrid. Ca design, cu influenta HiFi, seamana cu traditionalele statii de amplificare, DVD/CD playere.


Alexandru Cirlan, marketing manager Flamingo



Trendul folosirii calculatoarelor ca univers multimedia complet este deosebit de accelerat. Practic, nu mai exista calculator care sa se vanda fara boxe, multe dintre ele in sistem 5.1 Placile de baza includ ca standard sunet 5.1 de mai multi ani si chiar mai mult: deja au aparut sisteme ca Maestro Digital Center, care includ interfete de sunet si video de foarte buna calitate, special construite pentru a servi ca centru multimedia audio si video. Sistemul are o interfata usor de folosit, prin care se metamorfozeaza in calculator, DVD player, audio player sau televizor. Totul este usor accesibil: se poate folosi si o telecomanda, nu doar mouse si tastatura.

Explicatia faptului ca DVD-playerele castiga teren este usurinta de folosire. PC-ul presupune sa stam asezati la un birou cu fata spre el. Este mai greu de utilizat si mai putin fiabil decat echipamentele electronice multimedia destinate publicului larg.

Facilitati ale sistemului

Vizionarea si inregistrarea emisiunilor TV, programarea inregistrarii programelor preferate
Transferul ulterior al inregistrarii pe suport CD/DVD, navigarea directa pe inregistrarea live (imagine stop-cadru, derulare inainte sau inapoi)
Ghidul programelor TV disponibil online
Vizionarea filmelor in orice format si de pe orice suport media digital si inregistrarea lor pe orice mediu de stocare (CD, DVD +/-RW, carduri de memorie, USB flash)
Receptia programelor radio FM si a posturilor de radio difuzate pe internet
Redarea si inregistrarea CD-urilor, DVD-urilor si a altor formate de fisiere audio
Vizualizarea directa a fotografiilor in format digital prin intermediul cititoarelor de carduri incluse
Rularea diverselor jocuri compatibile
Navigare directa pe internet (cu ajutorul telecomenzii sau al tastaturii si al mouse-ului incluse)
Toate facilitatile oferite de un computer performant, dotat cu o configuratie moderna.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri