Google isi propune sa foloseasca competentele software pentru a ajuta consumatorii sa masoare utilizarea energiei casnice si in acest mod sa reduca cererea de electricitate si implicit emisiile care produc incalzirea globala.

Miscarea face parte din efortul Google de a investi sute de milioane de dolari in energia regenerabila, pentru a imbunatati reteaua de electricitate si alte masuri care vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

Compania a investit deja in cateva proiecte ale unor companii de energie solara, eoliana si geotermana, precum si in companii de “retele inteligente”.

“Retelele inteligente” sunt o metoda mult mai eficienta si mai putin costisitoare de a muta electricitatea de pe distante lungi pe linii de putere locala si ulterior catre consumatorii finali - gospodarii si companii.

Pe blog-ul oficial al companiei, Google a anuntat ca are in curs de dezvoltarea un instrument de retea numit Google PowerMeter care va arata consumul de energie din casa pe computerul utilizatorului intr-un timp aproape real.

Compania a citat studii care arata ca accesul la informatiile legate de energia casnica economiseste in mod obisnuit intre 5 si 15% din facturile lunare la electricitate.

“Nu pare foarte mult, dar daca jumatate din gospodariile din Statele Unite ar reduce cererea de energie cu 10% ar putea echivala cu scoaterea a opt milioane de masini de pe strazi”, a anuntat Google.

Google PowerMeter este momentan testat de angajati si nu este inca disponibil pentru public.

Compania spera sa incheie parteneriate cu companii de utilitati pentru a putea oferi consumatorilor PowerMeter in urmatoarele luni, a declarat purtatorul de cuvant Niki Fenwick.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Cum maresti inteligent gradul de independenta energetica a locuintei