Mobile World Congress (MWC), cel mai mare targ de telefonie mobila, ce are loc la Barcelona si-a deschis ieri portile pentru lansarea celor mai noi instrumente si strategii din telecomunicatii la care vor participa cei mai importanti jucatori tehnologici ai momentului.
Mii de profesionisti din industria mobila se vor intalni timp de trei zile la Barcelona pentru a prezenta noile echipamente, anuntand anterior lansari de produse prin care se cauta o incredere reciproca in contextul crizei economice, scrie Wall Street Journal.

Grupul de cercetare Strategy Analytics a estimat luna trecuta ca piata globala de telefonie mobila va scadea in 2009 cu 9%, comparativ cu 2008.

Pentru pasionatii de terminale mobile sunt destule motive pentru a fi prezenti la targ, de la telefoane care se incarca cu energie solara pana la Opera Turbo, noul browser web de Internet mobil ce va mari viteza de conexiune.

Prima zi a fost plina cu evenimente importante la targul organizat in Barcelona.

Microsoft a lansat sistemul de operare Windows Mobile 6.5, dedicat telefoanelor cu ecran tactil si cu o navigatie usoara, recunoscand astfel influenta iPhone. Telefoanele vor folosi noua versiune a sistemului de operare si vor fi comercializeaza din a doua jumatate a acestui an.

Steve Ballmer, directorul executiv al Microsoft, va face publica si strategia companiei in segmentul telefoniei mobile. Este de asteptat ca Ballmer sa lanseze un magazin de aplicatii pentru telefoanele Microsoft, succesul magazinului iPhone App Store determinand multe companii sa incerce aceasta strategie.

De asemenea, analistii asteapta lansarea serviciului My Phone care permite utilizatorilor sa organizeze poze, contacte, clipuri si alte fisiere pe un site personalizat pe care il pot accesa de oriunde.

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a lansat la MWC propriul magazin online de softwarei si media, incercand sa urmareasca succesul atins de App Store de la Apple. Accentul din piata de telefonie mobila s-a mutat catre dezvoltarea de soft-uri dupa ce Google si Apple au deschis aceasta piata in ultimii doi ani.

Nokia a anuntat ca printre partenerii pentru magazinul online se afla site-urile de retele sociale Facebook si MySpace.

Dezvoltarea cu succes este esentiala pentru a mentine competitivitatea sistemului de operare Symbian, iar partenerul-cheie este, fara indoiala, Facebook, avand in vedere dinamica actuala din jurul retelelor sociale pe telefonul mobil”, a declarat Ben Wood, din partea companiei de cercetare CCS Insight.

De asemenea, Nokia a lansat doua modele de smartphone, E75 si E55, alaturi de doua telefoane mobile ce dispun de sistem de navigatie GPS.

Garmin-ASUS a lansat nuvifone M20, primul smartphone dezvoltat de companiile Garmin si ASUS, care dispune de un browser web, un sistem de navigare web si foloseste sistemul de operare Windows Mobile.

Al doilea producator de telefoane mobile la nivel global, Samsung, a lansat in prima zi a expozitiei MWC cinci modele de telefoane, printre care un model facut din plastic reciclat si cu o fata pe care se afla un panou solar pentru incarcarea bateriei.

De asemenea, Samsung a lansat doua telefoane cu camere de 8 megapixeli, modelele Ultratouch si OmniaHD, si doua telefoane cu player muzical, BeatDJ si BeatDisc.

Adobe Systems, care a popularizat utilizarea clipurilor si a animatiilor pe Internet, a introdus o noua versiune a soft-ului Flash, care nu va functiona doar pe computer, ci si pe ultimele modele de smartphone-uri.

Adobe, care produce soft-urile Acrobat, Flash si Photoshop planuieste sa introduca de anul viitor versiunea full a player-ului video, Flash, pe terminalele smartphone.

Producatorul de telefoane mobile Sony Ericsson a lansat la expozitia de la Barcelona telefonul mobil Hikaru, cu camera de 8 megapixeli si un serviciu de descarcare nelimiatata a filmelor pentru telefoanele mobile.
Compania a anuntat ca in a doua jumatate a anului va introduce pe piata telefonul mobil Idou ce va avea o camera foto de 12 megapixeli.

Producatorul taiwanez de telefoane High Tech Computer (HTC) a lansat in debutul expozitiei de la Barcelona versiunile imbunatatite ale celor mai populare smartphone-uri ale companiei, HTC Touch Diamond2 si HTC Touch Pro2.

Noile telefoane dispun ambele de conexiune 3G si ecran tactil, insa in timp ce Touch Diamond este un smartphone destinat concurentei cu iPhone 3G, Touch Pro2 este orientat catre mediul business si ar putea da lovitura cu noua functie de difuzor.

Producatorul chinez de electronice Huawei Technologies a anuntat ca planuieste vanzarea a 2-3 modele de telefoane care vor folosi platforma software Google Android, o data cu introducerea a mai multor modele de telefon.

Furnizorul de servicii mobile Vodafone este aproape de a semna un acord cu producatorul taiwanez de telefoane HTC pentru urmatoarea versiune de telefoane Google.

Vodafone si HTC au dat de inteles ca se afla in discutii legate de urmatoarea generatie de terminale bazate pe sistemul de operare Google Android, numite G2. Ambele parti spera sa semneze intelegerea in timp pentru ca anuntul sa fie facut public pana la incheierea expozitiei de la Barcelona.

De asemenea, Intel a anuntat la targul de la Barcelona ca LG Electronics va folosi tehnologia de ultima generatie a producatorului de procesoare pentru a construi o noua clasa de terminale, numite instrumente pentru Internet mobil sau MID (Mobile Internet Devices).

LG Electronics
a mai anuntat ca a semnat un parteneriat cu Microsoft prin care producatorul de telefoane mobile va folosi sistemul de operare Windows Mobile in majoritatea smartphone-urile produse de companie.

Acer, al treilea producator de PC-uri, a anuntat ca planuieste ca in urmatorii trei ani 10% din venituri sa provina din noua linie de smartphone-uri care va fi lansata in aceasta saptamana la Barcelona.

Acer va intra oficial in arena a smartphone-urilor o data cu lansarea modelelor DX650 si X960, potrivit unor zvonuri aparute in media.

Totusi, cele mai mari semne de intrebare sunt atrase de zvonul conform caruia la conferinta MWC Dell va introduce primul smartphone produs de compania de IT. De asemenea, un mister este legat de faptul daca producatorul Reasearch In Motion nu va avea nimic de spus la acest eveniment sau daca Samsung va amana lansarea telefoanelor care folosesc sistemul de operare Android dezvoltat de Google.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri