Nvidia Corporation, liderul mondial in tehnologii de procesare vizuala, raspunde cererii de chemare in instanta (Curtea din Chancery din Statul Delaware) inaintate de Intel luni, 16.02.2009.
Intel pretinde ca intelegerea de patru ani privind licenta chipset-urilor nu poate fi extinsa si asupra urmatoarei generatii de procesoare cu controlere de memorie, precum Nehalem. Chemarea in instanta nu are impact asupra chipset-urilor Nvidia livrate in prezent.

“Suntem siguri ca se va dovedi ca licenta noastra este valabila in forma in care am negociat-o,” a declarat Jen-Hsun Huang, presedinte si CEO al Nvidia. “Problema este ca unitatea centrala de procesare (CPU) si-a pierdut importanta pentru intregul sistem, iar sufletul calculatorului se muta rapid pe unitatea de procesare vizuala (GPU). Cererea formulata de Intel este, cu siguranta, o incercare de innabusire a inovatiei si de protejare a unei afaceri CPU in descompunere.”

Nvidia a semnat intelegerea in anul 2004 si a urmarit dezvoltarea platformelor inovatoare pentru sistemele cu procesoare Intel. In schimb, Intel a primit o licenta pentru o serie de patente Nvidia cum sunt 3D, GPU, si altele.

Din momentul semnarii contractului, Nvidia a lansat o serie de inovatii precum SLI®, Hybrid power, si arhitectura de procesare paralela CUDA™. ION™, cea mai recenta inovatie, integreaza o unitate de procesare vizuala GPU Nvidia, Northbridge si Southbridge intr-o singura pastila compacta de siliciu. Daca este combinata cu un procesor CPU, ION ofera o arhitectura PC cu doua cipuri pentru procesoarele Intel cu doi ani mai avansata decat solutia proprie Intel. In plus, platforma ION este de 10 ori mai performanta decat arhitectura cu trei cipuri dezvoltata in prezent de Intel.

Microsoft si-a declarat sprijinul pentru ION pentru ca ofera consumatorilor prima experienta Windows premium cu adevarat accesibila. La sfarsitul anului trecut, Apple a ales chipset-ul Nvidia pentru intreaga serie de notebook-uri incluzand MacBook Classic, MacBook Air, MacBook si MacBook Pro. Astazi, companii precum Acer, Alienware, Asus, Dell, Falcon Northwest, Fujitsu, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI, NEC, si Toshiba livreaza inovatii create de Nvidia ca rezultat al intelegerii cu Intel.

Huang a declarat ca, avand in vedere rata de adoptie crescuta a platformelor Nvidia, nu este surprinzator ca Intel initiaza o disputa asupra unui contract semnat acum 4 ani. Inovatii precum ION, SLI, Hybrid power, si CUDA ameninta puterea Intel de a controla platforma PC.

Nvidia a incercat de mai bine de un an sa rezolve diferendul cu Intel. Chipset-urile Nvidia dezvoltate pentru procesoarele Intel actuale nu sunt afectate de aceasta disputa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri