Pro Sys, integrator roman de solutii hardware pentru business, isi mentine estimarile de afaceri pentru 2009, spunand ca o crestere procentuala de 5% este posibila, desi poate parea prea optimista in conditiile actuale.
Anul trecut, piata de solutii hardware din Romania a atins valoarea de 10.000 unitati server vandute, din care Pro Sys a vandut aproximativ 400, conform directorului general al companiei, Petrica Barbieru (foto).

In functie de evolutia crizei in 2009, este posibil ca afacerile companiei de solutii IT sa stagneze sau chiar sa scada comparativ cu anul precedent, cand s-a inregistrat o crestere de 20%, pana la 2 milioane euro. Marja de profit inregistrata in 2008 a fost de 5-6% din cifra de afaceri obtinuta.

"Pentru anul trecut, am avut ca obiectiv cresterea vanzarilor, si am reusit acest lucru, ba chiar ne-am depasit estimarile initiale. In acest an avem ca target cresterea cu 5% a afacerilor", a declarat Barbieru.

Data fiind situatia economica actuala, Pro Sys are in plan in acest an extinderea portofoliului de produse si certificarea a cat mai multor servere, dar si eficientizarea personalului.

Compania a avut foarte multe proiecte in zona guvernamentala anul trecut, si vrea sa mentina aceasta traditie si in 2009. "Depinde, insa, de suma de bani pe care o va aloca Statul pentru investitii in IT, dar si de numarul licitatiilor pe care le vom castiga. Anul trecut, am vandut sisteme informatice la Ministerul Dezvoltarii, Ministerul de Interne si la MapN", spune seful Pro Sys.

Criza economica va micsora numarul de comenzi din zona privata si investitiile realizate in acest sector de piata. Daca pana acum am vazut cresteri pe acest segment, de acum se va observa o scadere, considera Barbieru.

In zona integratorilor locali, Pro Sys – prezenta de 13 ani pe piata – este singura care prezinta un configurator on-line pentru servere si sisteme de stocare. Companii de talie internationala care opereaza in acest domeniu si concureaza in mod direct cu PRO SYS in Romania sunt HP, Dell, IBM, afirma seful companiei.

Potrivit declaratiilor facute de acesta, piata de IT romaneasca este controlata si acoperita de marii producatori mondiali. "Firmele mici romanesti acopera mici spatii din piata, iar marile proiecte sunt luate de partenerii companiilor mari din Romania."

In plus, piata de servere din Romania se confrunta cu o problema serioasa la momentul actual, care deriva de la consumator – sunt foarte putine companii care au ca angajati specialisti IT si care stiu exact ce au nevoie si de ce in materie de servere.

Publicul tinta caruia i se adreseaza Pro Sys este orice companie care are, in principiu, peste 20-30 de angajati plus o retea de calculatoare si care are nevoie de un server minimal. "Domeniul de activitate nu conteaza foarte mult, pentru ca orice firma are nevoie, in principiu, de un sistem informatic mai mult sau mai putin dezvoltat", afirma Petrica Barbieru.

In prezent, Pro Sys are 13 angajati. "Nu luam in calcul reducerea de personal, insa este posibila o stagnare a salariilor. Vom analiza toate oportunitatile pe care le avem si vom incerca sa reducem cat putem din cheltuieli."

Integratorul de solutii hardware de business colaboreaza si cu Autoritatea Feroviara Romana, Consiliul Concurentei, Imprimeria Nationala, Romatsa, Televiziunea Romana, Antena 1, Eos Ksi, Imsat, Romarg sau UTI, si a implementat sisteme sub marca proprie la Facultatea de Biologie sau la Institutul de Fizica Nucleara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri