Stirile aparute in publicatii chineze locale precum Economic Daily News, dar si Wall Street Journal anunta ca TSMC si Intel vor colabora in fabricarea de chip-uri de tip Atom, in prezent cel mai folosit procesor in netbook-uri. De asemenea, este probabil ca cele doua companii sa coopereze si in alte arii de activitate.

Colaborarea in afara tarii este o miscare neobisnuita pentru Intel, care produce chip-uri doar in interiorul companiei. Totusi, aceasta miscare nu este fara precedent, dupa ce Intel si-a mutat productia catre fabrici din afara tarii. TSMC este cel mai mare producator de chip-uri din lume.

Viitorul procesor Atom de la Intel, numit Moorestown, va fi unul cu sistem integrat (SOC) care combina procesorul, grafica, controlul memoriei si codificare/decodificare video intr-un singur chip. TSMC deja produce chip-uri de tip SOC pentru companii precum Qualcomm si Texas Instruments.

Obiectivul Intel este de a introduce chip-urile x86 cu arhitectura bazata pe chip-urile Moorestown in viitoarele telefoane mobile. Recent, producatorul de chip-uri a anuntat un acord cu LG Electronics prin care LG va folosi procesorul Moorestown in viitoarele smartphone-uri.

Provocarea pentru Intel este o economisire cat mai mare de energie fata de furnizorii existenti in piata, precum Qualcomm si Texas Instruments. Toshiba a anuntat recent ca va folosi chip-ul Snapdragon de la Qualcomm in viitorul telefon, dupa ce aceeasi companie a produs procesorul de baza in primul telefon care a folosit sistemul de operare Android.

Intel si TSMC vor anunta colaborarea in cadrul unui eveniment la care vor participa executivii Anand Chandrashekar si Sean Maloney, din partea Intel, si CEO-ul Rick Tsai si vice-presedintele Jason Chen, din partea TSMC.