In timp ce in anul 2000 doar unul din 50 de africani detinea un telefon mobil, in prezent 28% dintre acestia au un abonament la o retea de telefonie mobila, anunta Uniunea Internationala de Telecomunicatii (ITU).

La nivel global sunt de trei ori mai multe abonari la telefonia mobila fata de liniile de telefonie fixa, iar in unele tari din Asia si Europa consumatorii au incheiat mai mult de un contract per consumator si au impins rata de acces la telefonia mobila peste 100%.

Din acelasi raport mai reiese faptul ca Internetul este mai putin accesibil in zone sarace ale lumii, in special in Africa, unde doar 5% din populatie foloseste acest mijloc de comunicare, in timp ce in tarile dezvoltate serviciile de banda larga si-au marit penetrarea pe piata cu aproape 20%, iar unul din 20 de utilizatori au Internet de mare viteza. In 2008 utilizarea Internetului s-a dublat la 23% fata de anul 2002, cand rata era de 11%.

“Accesul la Internet in tarile dezvoltate este in continuare limitat, iar acolo unde este disponibil adesea are o conexiune slaba si scumpa”, mai arata raportul.

Telefonia mobila sparge pragul de 4 mld. conexiuni pe plan mondial


Suedia conduce in topul tarilor cu acces la telefonie, computere si retele de comunicare, fiind urmata pe a doua pozitie de Coreea de Sud. Raportul mai arata ca toate tarile si-au imbunatatit tehnologia de informatie si comunicare in timpul ultimilor cinci ani. Europa de Est nu are doar caracteristici de crestere ridicata, ci poate fi considerata una dintre cele mai dinamice regiuni in dezvoltarea de comunicare si informatie din aceasta perioada, iar Romania si Tarile Baltice sunt printre tarile care au condus la acest proces.

Printre tarile in curs de dezvoltare cu o crestere semnificativa a utilizarii de telefonie mobila se numara Pakistan (pozitia 127), Arabia Saudita (55), China (73), si Vietnam (92), acestea fiind ajutate si de dezvoltarea economiilor de la ultimul clasament creat in 2002, a anuntat ITU.

Printre companiile care au investit masiv in pietele emergente se numara Bhartu Airtel din India, Telenor din Norvegia, MTN din Africa de Sud si Orascom Telecom din Egipt.