Intr-un mediu de afaceri competitiv si in permanenta schimbare, companiile se confrunta cu nevoia din ce in ce mai mare de obtinere a unor informatii precise care sa le permita sa raspunda rapid schimbarilor de pe piata. Flexibilitatea si capacitatea de adaptare pe care companiile le doresc pot fi atinse doar daca intreaga afacere, incepand cu linia de productie si terminand cu raftul din magazin, ar beneficia de informatie rapida in orice moment. Pe scurt, compania trebuie sa fie "constienta de lumea reala", adica sa aiba capacitatea de a aduna informatii de la oameni, echipamente si obiecte prin intermediul unor tehnologii precum RFID (radio frequency identification), scannere sau senzori.

Cipurile RFID costa acum doar 20 de centi

Scaderea costurilor de productie pentru cipurile utilizate de RFID pune aceasta tehnologie - pana nu de mult accesibila doar unor institutii guvernamentale precum armata - la dispozitia companiilor. Daca inainte productia unui cip RFID costa doi dolari, acum pretul a ajuns la 20 de centi si, in opinia lui Claus Heinrich - membru al conducerii executive SAP - ar putea ajunge la chiar mai putin de un cent.

Modelele de desfasurare a afacerilor se vor schimba in totalitate

Modificarile ce ar putea surveni in modelele de desfasurare a afacerilor in urma adoptarii pe scara larga a tehnologiei RFID sunt uimitoare. De exemplu, intregul ecosistem de relatii al unei companii poate fi interconectat la o retea unica de informatii care isi extrage datele direct din "lumea reala" prin intermediul tehnologiei RFID. Reteaua de informatii este accesibila fiecarui membru al ecosistemului care o poate actualiza in timp real, furnizand astfel celorlalti membri ai comunitatii date importante pentru desfasurarea afacerii. Astfel, o companie de retail poate afla in orice moment daca are nevoie de o reimprospatare a stocurilor pentru un anumit produs. Prin intermediul unui scanner special si a unor cipuri care la interferenta cu un camp magnetic emit semnale radio de joasa frecventa, un supermagazin poate afla cate produse de un anumit tip se afla intr-un anume raft, care este frecventa de cumparare a unui produs sau care este data de expirare a produselor respective.

Pe baza analizei informatiilor astfel obtinute se pot elabora tipare de consum cu ajutorul carora se realizeaza predictii ale evolutiei vanzarilor pentru produsele urmarite. Tehnologia RFID poate ajuta si la imbunatatirea metodelor de intretinere a echipamentelor industriale, facilitand trecerea de la un sistem de mentenanta la cerere, executata la o perioada fixa de timp, indiferent de uzura reala a echipamentelor, la un sistem de mentenanta de tip predictiv, in care echipamentul echipat cu tehnologie RFID semnaleaza singur nevoia de intretinere in momentul in care perioada de functionare optima a componentelor sale se apropie de sfarsit. Avantajele rezultate sunt evidente - o economie reala obtinuta prin reducerea cheltuielilor cu intretinerea si o mai buna alocare a resurselor.

Managementul exceptiilor - sisteme care se autogestioneaza

Adoptarea RFID reprezinta o provocare si pentru procesele de luare a deciziilor. Modelele actuale de management accentueaza implicarea oamenilor de conducere in majoritatea deciziilor unei companii. Sistemele bazate pe tehnologia RFID tind insa sa fie sisteme care se autogestioneaza si in care luarea deciziilor se face pe baza unui sistem de management al exceptiilor. Importante resurse de management ale unei companii pot fi astfel eliberate de anumite sarcini si redirectionate catre sectoare care necesita o atentie sporita.

Aplicatii spectaculoase ale tehnologiei RFID

Gama de aplicatii pentru aceasta tehnologie este extrem de larga. Utilizatorul final poate castiga timp chiar la marile magazine. Clientul poate trece cu cosul de produse prin fata unui senzor si intr-o fractiune de secunda, pe display-ul casierei apar toate articolele din cos, se calculeaza pretul total si este emisa factura. Nimeni nu mai scoate marfurile pe rand pentru a fi scanate una cate una, iar coada de la casa nu mai exista. O alta aplicatie mai spectaculoasa a fost pusa la punct de un grup de cercetatori din SUA care si-au implantat in mana un cip pentru identificare. In momentul de fata fiind folosit doar pentru a putea trece de sistemul de alarma al casei, pentru a porni masina sau pentru a se identifica la computerul personal. In momentul de fata, doar opt caractere sunt in memoria implanturilor, acesta continand codul persoanei. Cercetatorii doresc sa mareasca cantitatea de informatii din aceste implanturi astfel incat acestea sa poata contine fisa medicala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri