Comisia Europeana (CE) a solicitat intr-o scrisoare autoritatii de reglementare in comunicatii (ANC) din Romania sa alinieze tarifele en-gros percepute de operatorii de telefonie mobila Zapp, Cosmote si RCS&RDS la conectarea apelurilor la retelele lor cu cele autorizate pentru Orange si Vodafone.
Scrisoarea transmisa de Comisia Europeana a recunoscut scaderea la cote rezonabile a tarifelor practicate de primii doi cei mai mari operatori (5,03 eurocenti pe minut) si a indicat ca, in absenta unor diferente obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebui sa se aplice, de asemenea, celorlalti operatori, cat mai repede posibil. Ca parte a costului unui apel telefonic efectuat intre clientii unor operatori diferiti, aceste tarife sunt incluse in toate facturile telefonice.

Totodata, CE a salutat propunerea Autoritatii Nationale de Comunicatii de a-si alinia normele privind tarifele de terminare a apelurilor mobile – tarife en-gros pe care operatorii si le percep reciproc pentru conectarea apelurilor la retelele lor – in conformitate cu viitoarea recomandare a Comisiei, anunta NewsIn.

"Salut eforturile autoritatii de reglementare din Romania de a ajuta consumatorii prin reducerea tarifelor de terminare a apelurilor la niveluri similare pentru toti operatorii de telefonie mobila si de a se orienta spre tarife de terminare a apelurilor percepute, cu adevarat, in functie de costuri", a declarat comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANC) a notificat in 28 ianuarie 2008 Comisia Europeana despre propunerea sa de a reglementa piata en-gros a serviciilor de terminare a apelurilor de voce in retelele individuale de telefonie mobila din Romania. Este pentru prima data cand ANC a propus reglementarea acestei piete in conformitate cu normele UE in domeniul telecomunicatiilor.

ANC a definit cinci piete distincte ale serviciilor de terminare a apelurilor de voce, care corespund retelelor de telefonie mobila ale operatorilor activi in Romania, si anume Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil (Zapp) si RCS & RDS.

Autoritatea a propus impunerea unui tarif mediu maxim de terminare a apelurilor de 0,0503 € pe minut pentru Orange si Vodafone, iar in cazul celorlalti operatori, ANC a propus o reducere treptata, cu tarife diferentiate pana la data de 1 iulie 2010, cand Cosmote si Telemobil vor percepe tariful de 0,0503 € pe minut si RCS & RDS va aplica un tarif de 0,0567 € pe minut, cu aproximativ 30% mai reduse decat cele percepute in prezent.

Reglementarea asimetrica a tarifelor de terminare a apelurilor este temporara si va fi inlocuita de o obligatie simetrica in 2010, odata ce modelul orientat catre costuri va fi definit, pe baza viitoarei recomandari a CE privind tarifele de terminare a apelurilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri