Compania indiana de software Satyam Computer Services a anuntat ca vrea sa gaseasca oferte de cumparare pentru o participatie de 51% din companie incercand sa recastige increderea investitorilor si a clientilor dupa ce a fost implicata in cel mai mare scandal de frauda din India, scrie International Herald Tribune.
Ofertantilor interesati li se va cere sa prezinte detaliat interesul pentru companie si sa plateasca cel putin 15 miliarde de rupii (290 milioane dolari) pana pe data de 20 martie, a anuntat Satyam intr-un comunicat de presa.

Conducerea Satyam cauta un investitor pentru a readuce increderea printre cei aproape 50.000 de angajati si cei peste 600 de clienti, printre care se afla General Electric si Qantas Airways.

Compania incearca sa supravietuiasca de cand fondatorul si presedintele, Ramalinga Raju, a socat investitorii in luna ianuarie, spunand ca profiturile Satyam au fost exagerate timp de cativa ani si astfel a devenit cel mai mare scandal in care a fost implicata o corporatie din India.
Raju, directorul managerial si financiar, a demisionat si la scurt timp a fost arestat.

Firmele de inginerie din India Larsen & Toubro, Spice Group si Hinduja Group s-au aratat interesate de Satyam.

“Oferta de pret inaintata nu va avea nicio legatura cu pretul acesteia pe piata”, a declarat purtatorul de cuvant al Larsen, D. Morada.
De asemenea, in ultimii ani au circulat zvonuri conform carora IBM ar fi interesata de Satyam, cele doua companii concurand pe piata serviciilor de outsourcing.

La inceputul acestei saptamani, ziarul Business Standard din India a anuntat ca International Business Machines Corp. a fost principalul concurent pentru cumpararea Satyam si ca aceasta si-a adus echipa de bancheri si avocati din Statele Unite si Europa pentru a stabili amploarea si riscurile tranzactiei.

Insa doua persoane familiare situatiei au declarat ca sunt putine sanse ca IBM sa inainteze o oferta pentru Satyam Computer Services dupa ce avantajul de extindere in India a fost eclipsat din cauza riscurilor financiare si legale inrudite cu scandalul de contabilitate de la Satyam.

Valoarea pe piata a companiei Satyam a scazut la aproximativ 550 milioane dolari fata de sapte miliarde dolari cat era in luna mai a anului trecut.

Daca investitorii nu reusesc sa achizitioneze 51% chiar dupa inchiderea ofertei deschise, li se va permite sa faca o vanzare de actiuni suplimentara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bode: Tarom, pierderi de 190 de milioane de lei anul acesta