Piata de telefoane mobile se va restrange cu aproape 10% in acest an, fiind afectata dupa ce furnizorii nu au reusit sa vanda stocurile de telefoane ramase din cauza crizei financiare, dar multi analisti se asteapta ca cererea pentru telefoane avansate - smartphone-uri “sa explodeze” in 2009, scrie presa internationala.

Saptamana trecuta, compania de cercetare Informa a preconizat pentru 2009 o crestere de 35% a vanzarilor de smartphone-uri condusa de noi terminale inovatoare si de subventiile operatorilor prin care promoveaza consumul de date mobile.

Gartner a anuntat ca se asteapta ca primii trei producatori de telefoane mobile - Nokia, Samsung Electronics si LG Electronics - sa joace un rol important in cresterea pietei de telefonie mobila din acest an.

“Principalul conductor va fi Nokia, care va continua sa impinga Symbian la un nivel cat mai mic”, a declarat analistul Gartner, Carolina Milanesi.

“De asemenea, este posibil sa vedem o marire a portofoliului de smartphone-uri de la companiile Samsung si LG”, a mai adaugat aceasta.

Anul trecut, liderul de piata Nokia a pierdut din cota de piata in segmentul smartphone dupa ce a fost lipsit de modelele mai putin atractive, iar in trimestrul al patrulea aceasta controla 42% din aceasta piata, comparativ cu 51%, cat era cu un an in urma, a anuntat Gartner.

In ultimul trimestru din 2008, Research in Motion, care produce modelele Blackberry si Apple, care produce iPhone, si-a marit cota in piata de smartphone-uri, fiecare avand o felie de 20% si, respectiv, 11%.