Doar o mica parte din cele 25 de companii producatoare de chip-uri au inregistrat o crestere a veniturilor anul trecut, dupa ce cererea consumatorilor s-a prabusit ca reactie a recesiunii globale. Un lucru surprinzator este ca cele mai importante companii au avut o evolutie mai slaba per total fata de rivalii mai mici din piata, a declarat iSuppli.

Intel a detinut anul trecut 13,1% din cota de piata a industriei globale de chip-uri, in ciuda scaderii anuale a veniturilor la 33,8 miliarde dolari.
Samsung Electronics, cel mai apropiat competitor al lui Intel, a ramas pe pozitia a doua cu o cota de 6,5% din piata globala de chip-uri, in ciuda scaderilor mari de preturi pentru principalele produse, memoriile flash DRAM si NAND.

Principalul rival in piata de procesoare pentru Intel – AMD - a fost singurul producator de chip-uri care s-a aflat in primele 10 companii in 2007, desi in 2008 a iesit din Top 10. Veniturile companiei au scazut cu 7,8% in 2008, la 5,46 miliarde dolari, si au determinat caderea AMD pe pozitia a 12-a la nivel global, fata de 10, cat era anul trecut.

Texas Instruments a pierdut, de asemenea, o pozitie, fiind pe locul patru fata de trei, cat era anul trecut, din cauza competitiei acerbe in sectorul de chip-uri pentru telefoane mobile. Toshiba a urcat pe pozitia a treia, facand schimb cu TI.

iSsuppli a subliniat faptul ca producatorii japonezi de chip-uri au un avantaj in top datorita cursului valutar puternic al yenului fata de cel al dolarului american.

Qualcomm a fost principalul motiv pentru declinul TI, dupa ce compania si-a extins cota in sectorul chip-urilor pentru telefoane mobile. Compania a urcat pe pozitia opt, dupa ce in urma cu un an se situa pe pozitia a 13-a. De asemenea, venitul a crescut cu 15,3%, la 6,48 miliarde dolari in 2008.

Hynx Semiconductor a suferit cel mai mare declin al veniturilor anul trecut din cauza supraproductiei de chip-uri DRAM. Compania a coborat pe pozitia a noua, in scadere fata de anul 2007, cand era pe pozitia a opta, dupa ce veniturile au scazut cu aproape o treime, potrivit iSuppli.
Multe dintre companiile care au postat scaderi ale veniturilor de anul trecut au fost lovite in trimestrul al patrulea, a anuntat iSuppli.
“Rezultatele finale arata ca piata a resimtit un declin semnificativ de 21,5% in trimestrul al patrulea”, a mai anuntat iSuppli, comparativ cu predictia facuta de companie pentru trimestrul al patrulea, in care preconiza o scadere a 8,8%.

Veniturile globale au scazut cu 5,2% anul trecut, la 258,30 miliarde dolari, potrivit iSuppli, fata de 272,57 miliarde dolari cu un an in urma.