John Chambers, director executiv al Cisco, a declarat ca “sistemul unificat de calcul” va oferi urmatoarea generatie de platforma pentru centre de date, arii vaste de calcul care stocheaza date ale corporatiilor. Cisco ofera un model de tipul “all-in-one box” care combina rezistenta retelei, ultimul procesor de computer de la Intel si accesul la retele de stocare.

De asemenea, compania a colaborat cu VMware pentru a include tehnici de virtualizare eficiente care pot imparti serverele in diferite masini virtuale pentru a completa sarcini.

“Nicio alta companie din piata nu poate realiza ce face Cisco. Diferenta dintre aceasta si restul pietei este masurata in ani”, a declarat Bob Beauchamp, director executiv al BMC Software, partener Cisco.

Un executiv IBM a descris zvonurile legate de intrarea Cisco pe piata serverelor ca o “traversare a zonei demilitarizate dintre retelistica si centre de date”.

Tim Stammers, analist al companiei de consultanta Ovum, a declarat ca IBM si HP deja au amenintat Cisco pe segmentul de retele, cu switch-urile Procurve de la HP si prin cooperarea IBM cu rivalul mai mic al Cisco, Juniper.

Analistii au declarat ca Cisco intra cu cote reduse intr-o piata mult mai comoda, insa ar putea strange o prezenta mai mare prin combinatiile sale de produse.

De asemenea, vanzarile de servere au resimtit caderi bruste in criza economica.

Compania de cercetare Gartner a preconizat ca in aceasta luna vanzarile de servere au scazut cu 12%, iar veniturile cu 15% in trimestrul al patrulea, comparativ cu anul trecut. IBM are o cota de piata de 33%, urmata de HP - cu 30%, Dell - cu 11% si Sun - cu 10%.

Cisco poate puncta o crestere in piata serverelor de tip “blade” care face parte din ofertele sale. Serverele “blade” sunt computere subtiri care se pot glisa intr-un sasiu ce poate contine multiple unitati, stocand capacitate intr-un spatiu compact.

Vanzarile nete ale Cisco, cel mai mare producator de echipamente de retea din lume, au ajuns la 9,1 miliarde de dolari in cel de-al doilea trimestru fiscal, incheiat la 24 ianuarie 2009, in scadere cu 7,5% fata de perioada similara a anului precedent. Profitul net al Cisco Systems a fost de 1,5 miliarde de dolari sau 0,26 dolari pe actiune, in scadere fata de al doilea trimestru fiscal al anului precedent, cand a inregistrat 2,1 miliarde de dolari sau 0,33 dolari pe actiune.