Studiul delegat de Google, Yahoo si Skype vine dupa ce Parlamentul European si statele europene mentin discutiile despre un acord comun de reformare a blocului de legi din telecomunicatii pentru a sprijini competitia.

“Legislatorii europeni trebuie sa fie siguri ca autoritatile nationale au puterea necesara pentru a actiona in cazul in care companiile de telecomunicatii au un comportament neadecvat, discriminatoriu si necompetitiv in managementul traficului”, au anuntat companiile.

Sondajul condus de compania de cercetare Synovate a fost efectuat printre 944 consumatori proveniti din Franta, Germania si Regatul Unit.

“Consumatorii cred ca ar trebui sa aiba acces la toate site-urile legale si toate serviciile online. Ei nu vor sa aiba un acces blocat sau limitat”, a declarat presedintele Synovate, Nigel Jackson.

El a mai declarat ca majoritatea utilizatorilor de Internet nu sunt informati ca furnizorii de servicii de Internet ar putea sa restrictioneze accesul la aceste servicii.

In Marea Britanie, unul din 10 participanti a declarat ca este dispus sa plateasca mai mult pentru un alt furnizor de servicii Internet, daca firma la care sunt abonati blocheaza sau limiteaza serviciul.

Parlamentul European si guvernele Uniunii Europene s-au asociat pentru a sprijini masurile din telecomunicatii initiate de comisarul european Viviane Reding si care includ crearea unui nou corp de reglementare in domeniul telecomunicatiilor.

Liderii Uniunii Europene au stabilit sprijinirea acordurilor de impartire intre operatori a 300 miliarde euro necesari pentru echiparea blocului comunitar cu retele de banda larga.

Oficialii din industrie au declarat ca mutarea ar putea permite operatorilor sa ceara taxe ridicate de acces de la competitorii care vor sa foloseasca noile retele.

Sub actualele legi europene un operator telecom dominant trebuie sa permita competitorilor sa foloseasca reteaua pentru un pachet de taxe stabilit de regulatori.

Deutsche Telekon, France Telecom, Telefonica si Telecom Italia au declarat ca acest sistem a fost gandit pentru retelele bazate pe liniile traditionale de cupru.

Plata sumelor imense necesare pentru a oferi Uniunii Europene retele de inalta viteza va fi extrem de riscanta si va fi o sarcina costisitoare, iar acest risc financiar ar trebui impartit, au declarat oficialii.

Comisarul european in telecomunicatii, Viviane Reding a propus reformele pentru a face industria telecom mult mai competitiva si mai ieftina pentru consumatori.