Internet Explorer nu ascunde nimic politistilor si altor investigatori care examineaza PC-urile pentru a descoperi ce site-uri au fost vizitate de utilizator. Acestia cunosc locatia cache-ului IE, fisierelor cookies si arhivei si stiu cum sa citeasca aceste fisiere. De asemenea, mai exista si unelte care ii ajuta in aceste investigatii.

Dar provestea se schimba cand vine vorba de browserele alternative precum Firefox si Opera. Aceste programe utilizeaza structuri, fisiere si denumiri diferite, iar fisierele se afla intr-o locatie diferita pe hard drive, punand in dificultate investigatorii. Mai mult, software-le de cautare s-ar putea sa nu suporte browserele Web.

Desi Microsoft IE ramane cel mai utilizat browser Web, aceste browsere alternative devin tot mai populare. Browser-ul open-source Firefox, in special, a reusit sa castige din cota de piata a IE. Datele inregistrate de un browser Web pot fi importante in investigatii, deoarece browserele pastreaza urma activitatii online a suspectului.

O provocare specifica ridicata de Firefox si Opera este identificarea adreselor Web care au fost introduse manual fata de adresele vizitate prin accesarea unui hyperlink.

Distinctia poate fi importanta in cazul in care un suspect pretinde ca nu a intentionat sa viziteze un anume site Web, ci a accesat accidental un link sau a fost trimis automat pe acel site. Cu aceste browsere este greu de argumentat daca o adresa a fost tastata fizic in browserul Web.

Firefox si Opera stocheaza informatii despre URL-uri intr-un fisier diferit de IE, iar fisierele sunt mai greu de descifrat.

Glenn Lewis, care lucreaza pentru compania Kroll si tine cursuri de pregatire, a dat cateva indicatii asupra cum se poate citi cache-ul, arhiva si fisierele cookies generate de Firefox si Opera. El a recomandat cateva unelte gratuite, precum Opera 4 File Explorer, care afiseaza fisierele cache-ul Opera si Web Historian de la Red Cliff, care exporta informatii de arhiva pentru IE, Opera si Firefox intr-o foaie de lucru Excel, usor de citit.