Legislatorii europeni vor aproba in aceasta saptamana planul de reducere a costurilor la convorbirile prin telefonia mobila, precum si limitele de pret pentru mesajele text si navigarea pe Internet in afara tarii, scrie International Herald Tribune.

Ambele planuri sunt de asteptat sa treaca in aceasta saptamana testul la Bruxelles, fapt ce ar presupune adoptarea lor din luna aprilie. In ciuda obiectiilor venite din partea industriei, autoritatile europene de reglementare au impus in 2007 limite de pret pentru convorbirile efectuate in afara tarii.

Acordul asupra preturilor ar putea incuraja mai multi operatori sa adauge servicii mobile pentru pachetele de telecomunicatii care de obicei includ convorbiri interne, televiziune si conexiuni de banda larga, a declarat Jacques de Greling, analist al companiei Natixis.

Comisia estimeaza ca europenii vor economisi doua miliarde dolari pana in 2012 datorita taxelor reduse. Taxele sunt stabilite de regulatorii nationali si variaza de la 2 eurocenti in Cipru la 15 eurocenti in Bulgaria. Reding vrea sa potriveasca ratele prin obligarea regulatorilor de a folosi o formula comuna pentru calcularea costurilor operationale.

In timp ce majoritatea tarilor europene au semnat disponibilitatea de a adopta recomandarea, Germania, Spania si Bulgaria s-au opus. Reding a declarat ca va face apel la Curtea Europeana de Justitie daca nu se alatura acestui consens.

Noile tarife de roaming pentru SMS-uri si date wireless sunt cuprinse intr-un mandat legal care nu a fost prezentat autoritatilor locale. Reprezentantii Parlamentului European, ministrii de telecomunicatii din Uniunea Europeana si CE se vor intalni in aceasta saptamana pentru finalizarea negocierilor.

In Uniunea Europeana media de pret pentru un mesaj text trimis prin roaming este de 29 centi, putand fi redusa la 11 eurocenti.

Pentru navigarea pe Internet in afara tarii, legislatorii vor sa stabileasca un pret cuprins intre 50 eurocenti si un euro per megabite, media curenta europeana per megabite fiind de 3,60 euro.

In conformitate cu restrictiile adoptate anterior, roaming-ul pentru apeluri este programat sa scada de la 1 iulie la 43 eurocenti per minut pentru initiatorul apelului si 19 eurocenti pentru cel care primeste apelul, fata de 46 eurocenti si respectiv 22 eurocenti cat este in prezent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Impactul Internetului in sistemul democratic si in guvernare